No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Capibara

Ultima modificare: 2010-05-13 | Data publicării: 2010-05-12
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Capibara
Capibara este cel mai mare rozator din lume. Rozatoarele se disting prin cei doi incisivi cu marginile foarte ascutite. Infatisarea externa este asemenatoarea cu cea a unui porcusor de Guineea urias.
  • Clasa: mamifere Ordinul: rozatoare
  • Familia: Hydrochoeridae
  • Specia: Hydrochaeris hydrochaeris

Culorile variaza de la maro la roscat si toate nuantele dintre cele doua. Pielea sa este groasa, cu putin par. Capibara are urechile scurte, un nas mic si par scurt pe toata suprafata corpului. Din pielea prelucrata a Capibarei se obtine o piele de calitate excelenta. Numele stiintific este Hydrochoerus care inseamna "porcusor de apa".

In salbaticie, capibara isi face adapost si se ascunde in tufisurile dese. Intr-un habitat cu totul salbatic este activ ziua, iar noaptea se odihneste in ascunzisul sau, insa daca este deranjat de oameni, devine animal nocturn sau crepuscular. Capibara este vanat de fermieri pentru carne si blana, dar si pentru a-si proteja recolta. Dintii sunt comercializati ca ornamente, iar grasimea corpului se foloseste in industria farmaceutica. In unele zone este pe cale de disparitie, in timp ce in altele se gaseste in numar mare. Unii fermieri care au pasuni mici pentru vaci din cauza mlastinilor, au inceput sa creasca acest animal ca pe unul domestic.

Capibara
Capibara

Locul de bastina al capibarei este padurea amazoniana. In Panama, in muntii Anzi, Columbia, Uruguai si Argentina pot fi gasiti mereu pe langa ape.

Capibara traieste in grupuri mari, de pana la 20 (desi grupuri mai mari de pana la 100 de indivizi au fost vazute in special in sezonul uscat, atunci cand se aduna in jurul apelor) cu un mascul dominant . Comunica prin strigate, fluieraturi, clicuri, sunete ascutite si grohaieli, mirosul avand si el un rol in comunicare. Numele capibara inseamna "stapan al ierburilor" in limba indienilor Guarani si porcusor de apa in alte limbi necunoscute.

Capibara sunt neindemanatici pe uscat, insa sunt foarte buni inotatori si scufundatori, insa pentru ca sunt mamifere nu pot sta mereu sub apa, dar rezista totusi timp de cateva minute; pot chiar dormi sub apa daca este necesar, avand varful nasului la suprafata.

Marime si greutate

Greutatea unui mascul poate fi intre 34 kg si 63 kg, iar cea a unei femele intre 36 kg si 65 kg. Corpul masiv dar turtit are o lungime intre 100 cm si 133 cm si o inaltime la nivelul umerilor de 50 cm sau 60 cm. Ochii sunt mici, localizati in partea superioara a capului impreuna cu urechile si nasul (foarte asemanator nutriei). Picioarele sunt scurte, iar cele din fata sunt mai lungi decat cele posterioare; degetele sunt putin palmate, avand 4 degete la picioarele din fata si 3 la cele din spate.

Capibara. Vedere din fata
Capibara. Vedere din fata

Culoarea:

Nuantele de culoare variaza de la maro la roscat, precum si toate nuantele dintre acestea. Pielea este groasa si cu o blana rara.

Sezonul de imperechere:

Acesta se desfasoara pe toata durata anului, insa perioadele mai intense sunt in aprilie, mai, iar apoi in toamna. Capibara se imperecheaza iarna, chiar inainte de sezonul ploios.

Majoritatea femelelor au un pui pe an, insa sunt comune si cazurile cu doi pui. Femelele au cinci perechi de mamele. Perioada de gestatie este cuprinsa intre 120 si 150 de zile, puii avand o greutate de 1200g. Puiul isi poate urma mama inca de la nastere si poate consuma plante imediat, dar consuma in acelasi timp si lapte, fiind intarcati la 16 saptamani. Intregul grup de femele au grija de pui, acestia atingand maturitatea sexuala la 15 luni.

Durata de viata:

Durata de viata a capibarei in salbaticie este de 8-10 ani, dar in gradina zoologica poate ajunge pana la 12 ani.

Capibara
Capibara

Preferinte alimentare:

Plante acvatice, iarba, legume si coaja de copac.

Pradatori:

Capibara are capacitatea de a se proteja in alte moduri decat celelalte animale. Daca simt ca se apropie un pericol, se scufunda in apa si se ascund "precum niste lasi". Inamicii naturali sunt anaconda si crocodilul. Cei mai rai inamici sunt jaguarul, puma, caimanul si bineinteles, omul. Uneori capibara se ascunde in vegetatia de la suprafata apei.

Discuta despre animale salbatice pe forum >>>


Tu ce zici?