No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
 
 
 
 

Animale de companie inedite: ariciul

Ultima modificare: 2009-12-09 | Data publicării: 2008-12-08
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Animale de companie inedite: ariciul
Un ghemotoc mic de ace, fricos şi timid, cu boticul ascuţit şi năsucul mereu în căutare de ceva. Aşa am putea descrie ariciul, un animal nocturn, solitar şi mai nou, animal de companie. Ariciul (erinaceus europaeus) este originar din Europa, însă s-a extins în Asia, Africa şi Noua Zeelandă.

De mici copii am învăţat că nu e bine să atingem un arici, acesta având spatele acoperit cu aproape 6000 de ţepi ascuţiţi pe care nu se sfieşte să-i încoarde atunci când se simte ameninţat. De câţiva ani însă, ariciul a devenit un animal de companie ideal persoanelor care nu au timpul necesar creşterii unui câine sau unei pisici. În Statele Unite ale Americii precum şi în anumite provincii din Canada, deţinerea unui mamifer mic, precum ariciul, ca animal de casă e ilegală sau ai nevoie de licenţă.

La casa omului, cele mai întâlnite specii de arici sunt : ariciul algerian, ariciul african, ariciul indian, ariciul cu „patru degete" şi ariciul alb pântecos. Aricii africani s-au adaptat cel mai bine vieţii alături de oameni, fiind cea mai întâlnită specie.

Înainte de a cumpăra un arici ca animal de companie, trebuie să ştii câteva lucruri despre aceştia:

  • Nu e bine să ţii 2 sau mai mulţi arici în acelaşi loc.

Fiind animale solitare, au nevoie de un spaţiu doar al lor. Recomandarea noastră e să-i ţii într-un acvariu mare. Având pereţi netezi nu se pot căţăra. În acvariu sau cuşcă, evită să pui rumeguş. Mai bine le aşezi hârtie sau ziare. Pentru că sunt foarte jucăuşi, au nevoie de locuri unde să se ascundă. Un ghiveci de flori spart sau o căsuţă anume pentru arici, îl vor distra. Dacă ai posibilitate, îi poţi amenaja o bazin micuţ. În felul acesta te asiguri că se va distra şi curăţa în acelaşi timp.

  • Hrăneşte-l sănătos!

 

La fel ca multe alte animale sălbatice aflate în captivitate, şi aricii pot lua peste măsură în greutate. Recomandarea noastră e să-i dai să mănânce un mic dejun copios dimineaţa, când e foarte activ, iar pe timpul zilei să îi oferi doar mici gustări, dar fără a exagera. Alimentaţia trebuie să fie bogată în proteine şi săracă în grăsimi. Meniul unui arici cuprinde: muşte, melci, insecte, viermi, fructe, râme, greieri sau mâncare din comerţ specială pentru aceste micuţe mamifere. Sunt persoane care şi-au hrănit aricii şi cu mâncare pentru pisici, aşa că nu e cazul să dramatizezi dacă nu ai găsit mâncare la Pet Shop. În nici un caz să nu-i hrăneşti cu lactate! Nu uita de apă. E mai bine să aibă apă la dispoziţie într-un castronaş adânc sau printr-un sistem de împrospătare a apei.

  • Aricii sunt sensibili la temperatura camerei!

 

Asemenea urşilor, aricii hibernează pe timpul iernii. În captivitate, dacă temperatura scade sub 24 de grade Celsius, ariciul crede că e iarnă şi intră în hibernare. Dacă temperatura trece de 30 de grade Celsius provoacă stres şi o stare de moleşeală. Aşadar, e bine să ai mereu un termometru în acvariul ariciului, pentru a te asigura că îi este bine.

  • Cum se reproduc aricii?

În lunile iulie şi august, femela de arici european naşte între 4 şi 8 pui. După ce a născut, e obligatoriu să scoţi masculul din cuşca femelei, în caz contrar acesta mănâncă puii. De asemenea, dacă stresezi femela, s-ar putea să facă acelaşi lucru. Odată ce au atins 4-6 săptămâni, femela înţarcă puii şi e cazul să îi muţi într-o altă cuşcă. În cazul aricilor africani, femelele trebuie să depăşească vârsta de 6 luni înainte de a se reproduce pentru prima dată.

  • Aricii sunt foarte fricoşi!

Cu toate că trăieşte în casa omului, ariciul nu va fi niciodată domesticit complet. E un animal sălbatic ce şi-a menţinut vii instinctele din sălbăticie. De aceea, atunci când se sperie, se încoardă, pufăie, scuipă şi sâsâie. În astfel de momente, lasă-l să se calmeze şi nu-l aţâţa.

  • Problemele de sănătate ale unui arici

În sălbăticie, aricii au o speranţă de 2-4 ani, cauza mortalităţii fiind bolile care sunt din ce în ce mai frecvente la aceste mamifere. Cancer, tumori ale pielii, boli ale inimii şi ficatului sau sindromul „ariciului şovăielnic". Din fericire, în captivitate, speranţa de viaţă a ariciului a crescut până la 6-7 ani, recordul fiind stabilit de un arici de 17 ani care a trăit la o fermă din Franţa. Noi te sfătuim să mergi la controale periodice cu ariciul tău. Mai ales dacă observi că şchioapătă sau e fără chef de joacă.

Animale de companie inedite: ariciul
arici

 


Tu ce zici?