No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Vaccinuri necesare unei nevăstuici

Ultima modificare: | Data publicării: 2009-04-29
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Vaccinuri necesare unei nevăstuici
Asemenea tuturor animalelor de casă şi nevăstuicile au nevoie de vaccinuri. În caz contrar, riscă să se îmbolnăvească de răpciugă canină sau turbare. Deşi aceste boli mortale sunt cauzate de viruşi care pot fi contractaţi din diverse locuri, vaccinurile existente pe piaţă protejează viaţa animalului.

Dacă nevăstuica a contractat unul dintre cele 2 virusuri mortale, şansele de supravieţuire sunt minime, de cele mai multe ori animalutul murind la 3 sau 4 săptămâni după declanşarea bolii.

Turbarea

E ştiut faptul că toate nevăstuicile sunt susceptibile de turbare. Însă atunci când vine vorba de nevăstuici de casă, domesticite, pericolul e mult mai mic. Un animal poate contracta aceasta boala dacă intră în contact cu saliva unui alt animal infectat. E bine de ţinut minte că o nevăstuică n-ar trebui lăsată nesupravegheată în afara casei. Mai ales dacă locuieşti la casă. Oricând se poate întâlni cu un raton sau cu o vulpe (dacă pădurea e aproape) iar animalele sălbatice sunt purtătoare de boli, adesea mortale.

Medicii veterinari sfătuiesc posesorii de dihori sau nevăstuici să-şi vaccineze animalele anti-rabic la vârsta de 3 luni. Ulterior, aceste vaccine se efectuează anual.

Nu e cazul să te sperii dacă ai observat reacţii adverse în urma administrării vaccinului. Acestea sunt normale. Şi oamenii reacţionează diferit la vaccinuri.

Răpciuga canină

Din nefericire, acastă boală este incurabilă. Odată ce animalul a fost infectat cu acest virus, nu există altă alternativă decât eutanasierea. Simptomele bolii apar după 7-10 zile de la infectare, la scurt timp decedând. Vestea bună e că boala a devenit o raritate, datorită medicamentelor dezvoltate în secolul 21.

Prima doză de vaccin anti răpciuga canină se face când nevăstuica a împlinit 6 săptămâni. Următoarele doze se administrează la intervale de 3 săptămâni, până când animalul a împlinit vârsta de 4 luni. Doza următoare se face la împlinirea unui an de viaţă după care vaccinul devine unul anual.

În cazul adulţilor care nu au certificate de vaccinuri făcute în copilărie, se vor vaccina cu o doză dublă.

Şi în urma acestui tip de vaccin pot apărea reacţii adverse dar nu sunt motive de îngrijorare.


Tu ce zici?