No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Nevastuica – 10 lucruri pe care trebuie să le cunoşti

Ultima modificare: 2010-06-08 | Data publicării: 2008-12-08
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Nevastuica – 10 lucruri pe care trebuie să le cunoşti
Din fericire, oamenii nu se împart în iubitori de pisici şi iubitori de câini. Încet-încet, omul a găsit un prieten de nădejde în nevăstuici. Ghiduşe, şmechere şi foarte drăgălaşe, e imposibil să nu te ataşezi de îmblănitele creaturi.

Iată 10 lucruri pe care ar trebui să le ştii înainte de a cumpăra o nevăstuică.

1. Are un miros aparte. Masculii sunt cei mai „mirositori". Din fericire, această problemă are două soluţii: castrarea masculului şi schimbarea frecventă a materiei prime din culcuş. De regulă, atunci când nevăstuicile sunt foarte stresate sau se află în perioada de împerechere, pot emana mirosuri puternice şi neplăcute.

2. Nevăstuicile nu sunt cele mai maleabile animale. Să ai grijă de o nevăstuică poate fi o adevărată aventură. Sunt animale foarte vesele şi active, şi au nevoie de multă atenţie şi iubire din partea ta. Recomandare: dacă ai copii, ar fi bine să te gândeşti de 2 ori înainte de a achiziţiona o nevăstuică. Pentru că au obiceiul să se ascundă peste tot, e bine să fii foarte precaut atunci când încui uşile sertarelor. Să nu cumva să se fi ascuns iar tu să uiţi de ea. De asemenea, e mai bine să renunţi la covoare şi încearcă să nu laşi la îndemâna lor ghivecele cu flori. Le place să scormonească în pământ şi în covoarele cu păr mare.

3. Nu sunt animale accesibile oriunde. În multe magazine sau chiar țări europene, nevăstuicile sunt interzise prin lege. În anumite state americane, spre exemplu, e interzis să creşti o nevăstuică iar în alte oraşe, există legi anume ce sancționează cu amenzi drastice orice persoană ce dorește să crească aceste animale ghiduşe.

4. Sunt foarte amuzante! Nevăstuicile se numără printre animalele uşor de dresat. Le poţi învăţa să „cerşească" atenţie, să facă tumbe, să iasă la plimbare în lesă şi, foarte important, te înveselesc atunci când ai o zi proastă. Au o speranţă de viaţă între 7 şi 10 ani şi sunt companioni ideali pentru o persoană activă, care are nevoie de un prieten vesel.

5. Trebuie să le păcăleşti pentru a le putea face băiţă. Când le faci baie, nu le scufunda cu totul în apă. Ai mare grijă să nu-i ajungă apă cu şampon pe ochi şi năsuc. Sunt foarte sensibile. Dacă nu găseşti un şampon special pentru nevăstuici, e bun şi unul pentru copii, cu PH neutru. De regulă, e bine să le faci băiţă cam o dată la o lună. Când vine vorba de tăiatul unghiilor, aici problema se complică. Sunt foarte irascibile şi nestatornice aşa că e mai bine să apelezi la următorul truc: toarnă puţin suc de fructe pe burtica sa, arată-i locul şi în timp ce se linge, taie-i cu delicateţe unghiile.

6. Sunt animale inteligente! Dacă ţi-ai făcut griji în legătură cu mizeria lăsată de nevăstuică, află că aceasta poate fi dresată să-şi facă nevoile la litieră. Curioase şi mereu în căutare să descopere mediul în care trăieşte, nu mică ar fi mirarea să te trezeşti cu nevăstuica la ... toaletă. În cazul în care locuieşti cu alte persoane, îţi recomand să ţii animalul într-o cuşcă anume sau o cutie.

7. Nevăstuicile sunt foarte sociabile! Nevăstuicile se înţeleg bine cu animalele mai mari, gen câini sau pisici însă nu se înţeleg prea bine cu rozătoarele şi păsările. Atunci când aduci nevăstuica acasă, trebuie să o familiarizezi cu ceilalţi membri ai familiei, în special câini sau pisici. Odată ce s-au obişnuit unul cu mirosul celuilalt, nu ar trebui să fie probleme. În mod cert, există şi excepţii. Totul depinde de animale şi de modul în care sunt prezentate.

8. Au o toleranţă mare la temperaturi scăzute. Dar nu tolerează căldura. În momentul în care temperatura trece de 28-29 de grade Celsius, e indicat să-i oferi alternative pentru a se răcori. Căldura excesivă îi poate fi fatală. Iarna, nevăstuicile sunt foarte haioase când se joacă prin zăpadă.

9. Castrarea masculilor de nevăstuică! Cu toată compasiunea faţă de bărbăţia masculului, acesta devine foarte agresiv în perioada de împerechere şi emană un miros greu de suportat. În cazul femelelor, acestea pot face anemie dacă nu se împerechează. Dacă te-ai gândit să nu-l castrezi în speranţa împerecherii, ei bine află că procesul de împerechere la nevăstuici e mai complicat şi trebuie să fie supravegheate de cineva cu experienţă în domeniu.

10. Vaccinurile necesare unei nevăstuici. Nevăstuica e totuşi un animal sălbatic, aşa că vaccinurile împotriva turbării sunt obligatorii. Acestea se fac anual iar în caz de alte afecţiuni, la recomandarea medicului veterinar există şi alte vaccinuri sau tratamente care trebuiesc administrare unei nevăstuici.

totul despre nevastuica

nevastuica

[sursa imaginii: fotonatura.ro]


Tu ce zici?