No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Diabetul la hamsterul pitic

Ultima modificare: 2010-02-17 | Data publicării: 2010-02-15
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Diabetul la hamsterul pitic
Animăluţul tău mănâncă mereu şi urinează. Ochişorii lui sunt umbroşi. Pare a avea o zi grea şi dacă nu eşti atent, îţi poate scăpa faptul că este şi bolnav. Dintre zecile de boli ale hamsterilor, diabetul e foarte întâlnită, mai ales în cazurile în care micuţele animale sunt hrănite cu prea multe zaharuri. Dacă hamsterul are diabet, cum îl poţi ajuta? Pentru început, să vedem care sunt cele mai frecvente boli ale hamsterilor!

De când se ştie că veveriţa degu poate suferi de diabet, posesorii de mamifere mici din lumea întreagă au început să se întrebe dacă şi hamsteri pot face diabet. Nu trebuie să te gândeşti la tot ce e mai rău dacă apar câteva simptome neobişnuite. Dar este important de ştiut la ce trebuie să fii atent pentru a preveni îmbolnăvirile mai serioase.
În afara de diaree, la hamsteri des apare constipaţia. Acesta de multe ori apare din cauza culcuşului de lână, de sub animăluţ. Adeseori, hamsterul de multe ori înghite scamele de lână, lucru ce cauzează închiderea maţelor. Asigură un substrat potrivit nevoilor rozătoarelor în casa hamsterului.

Simptomele diabetului la hamsteri

Animalul care suferă de constipaţie îşi încordă spatele. Însă, în cazul diabetului, animăluţul va bea multă apă şi va urina tot mai des, excesiv. Urina va avea un miros puternic. La fel ca în cazul oamenilor ce suferă de diabet, şi hamsterul se va îngrăşa brusc sau va slăbi la fel de brusc.

hrana pentru hamsteri

Următorul simptom va fi cel al oboselii cronice. Fie va dormi mai mult, fie va fi agitat în exces. Ţine minte că o schimbare bruscă în comportament, înseamnă o dereglare şi anunţă apariţia unei boli. De asemenea, hamsterul pitic devine agresiv, nervos şi simte nevoia de a mânca aproape non-stop.

În cazul constipaţiei ajută consumul de legume proaspete, picurând totodată în gura animalului ulei de măsline din pipetă, de trei ori pe zi pentru a ajuta eliminarea toxinelor. În cazul în care vrei să afli dacă hamsterul tău are diabet, îţi recomandăm să testezi o monstră de urină, în care ai pus o hârtie de test pentru un aparat care determină concentraţia de cetonă şi glucoză din sânge, şi compară datele cu cele normale. Dacă nu te descurci, apelează la medicul veterinar. E mai puţină bătaie de cap iar medicul e persoana competentă în a pune un diagnostic.

Hrana potrivită pentru un hamster pitic cu diabet:

Hamsterul diagnosticat cu diabet trebuie trecut pe o dietă specială. Din hrana zilnică fac parte mâncăruri din seminţe (soia prăjită, in), alge, brânză slabă şi tofu, castraveţi, salată, ţelină, ardei, fasole sau pepene verde crud.  Nu uita de uleiul de măsline.

ce mananca un hamster

Evită cu orice preţ să-i oferi de mâncare fructe dulci, varză, ceapă, usturoi, struguri copţi, porumb sau cartofi.

Din cauza regimului alimentar al hamsterilor, aceştia sunt susceptibili la cariile dentare. Acest lucru poate fi evitat dacă îi daţi într-o măsură limitată delicatese sau dulciuri. Singurul tratament pentru cariile dentare este extracţia de dinte pentru că dintele cariat poate cauza uşor abces în maxilarul animalului. Din această cauză sănătatea dentală a hamsterului poate să sfârşească rău, dacă nu daţi mare importanţă acestei boli.

Ciocolata - "fructul" interzis pentru hamsteri!

Este foarte important ca, pe lângă administrarea moderată de dulciuri, să nu dezmierdaţi hamsterul cu ciocolată pentru că acest produs conţine teobromină, care are un efect negativ asupra centrului respiratoriu.
O altă problemă frecventă este lipsa de calciu care poate fi cauzată de consumul prea mare al seminţelor de floarea soarelui. Prin urmarea acestei probleme, oasele animalului se slăbesc şi se rup mai uşor fie din cauza unei căderi, fie în urma unor accidente (de exemplu piciorul se agaţă între sârme). Puteţi preveni lipsa de calciu foarte uşor dacă puneţi în cuşcă cuburi de sare sau os de sepie, lucru recomandat şi păsărilor. Astfel hamsterul va primi calciu suficient.
Pe măsură ce îmbătrâneşte hamsterul, blana lui se răreşte. Acest lucru este un proces natural, care nu poate fi prevenit, dar să nu vă speriaţi, nu este simptomul vreunei boli ci pur şi simplu simptomul îmbătrânirii.
În cazul simptomelor descrise mai sus, vă sfătuiesc să mergeţi de urgenţă la medicul şi treceţi animalul pe o dietă fără zahăr.


Tu ce zici?