No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Determinarea vârstei la hamsteri

Ultima modificare: 2009-11-27 | Data publicării: 2009-11-16
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Determinarea vârstei la hamsteri
Hamsterii fac parte din familia Cricetidae, subfamilia Cricetinae care cuprinde mai multe specii şi genuri la rându-i. Aceste mamifere mici duc vieţi solitare, având o activitate predominant nocturnă. Se adaptează uşor la mediul de viaţă uman însă trăiesc puţin dar intens. Vârsta maximă atinsă în mediul său natural de un hamster sirian, spre exemplu, este de 4 ani, în captivitate trăind doar 2, poate chiar 3 ani.

Hamsterul chinezesc este cea mai întâlnită specie de rozătoare folosită în laboratoare dar şi în casele oamenilor, ca animal de companie.

Comportamentul sexual al hamsterului este determinat de apariţia hormonilor sexuali, depinzând complet de simţul mirosului. Asemenea multor animale teritoriale, şi masculii hamsteri se luptă pentru atenţia femelei. Pe la vârsta de 1 an masculii sunt îndeajuns de maturi sexuali pentru a se reproduce în timp ce femeile ating maturitatea la 7 chiar 8 luni de viaţă.

E foarte important să separaţi femelele în cuşti separate întrucât nici măcar apariţia puilor nu le va linişti, dimpotrivă se vor lupta între ele.

 

Reproducerea hamsterilor

hamster pitic de desert

Ovulaţia femelelor este spontană, ciclul sexual durează 4 zile dar numai în sezonul cald, în lunile reci hamsterii intrând în hibernare, întrerupându-se ciclul. Dacă rozătoarea este ţinută într-o încăpere unde temperatura nu scade sub 21 de grade celsius, ciclul sexual va fi menţinut chiar şi iarna.

În prima zi de estru femela hamster prezintă o scurgere vaginală translucidă. Odată ce s-a observat comportamentul, se recomandă cazarea femelei într-o cuşcă potrivită împreună cu unul sau mai mulţi masculi.

Atenţie! Dacă femela nu acceptă masculul în primele 10 minute, e indicat să încercaţi cu alt mascul pe care femela îl doreşte. Perechea se ţine în aceeaşi cuşcă 9 zile. Perioada de gestaţie diferă de la un tip de hamster la altul.

 

Determinarea vârstei

 

La 20-25 de zile după naştere, puii de hamster sunt înţărcaţi. Femelele intră în călduri imediat după ce au dat naştere puilor însă e recomandabil să aşteptaţi măcar o săptămână. Micuţii hamsteri cântăresc abia 2 grame la naştere, nu au păr însă au dinţii incisivi formaţi şi unghii.

Schimbări fizice
Vârsta
1. Puful roz de pe spate devine brun-negru 2-3 zile de viaţă
2. Apariţia părului pe cap 5 zile
3. distincţia între sexe: mameloane vizibile la femele 5 zile
4. pungi testiculare vizibile la masculi 6-7 zile
5. corpul este acoperit complet de păr 8 zile
6. mişcarea puilor prin cuib 10 zile
7. puii reuşesc să plece din cuib 12 zile
8. puii deschid ochişorii după 15-16 zile
9. apariţia completă a dinţilor 25 de zile
10. maturitatea sexuală a femelelor/masculilor 30 zile/36 de zile
11. puii sunt maturi dpdv corporal 60-70 de zile
12. sistemul osos este dezvoltat complet 130-150 de zile
13. pavilioanele urechilor sunt dezvoltate complet 150 de zile


Mâncare pentru hamster

 

Aceste rozătoare sunt mamifere mici foarte lacome tocmai de aceea îşi asigură mereu rezerve de hrană în culcuş şi cuib. Hamsterii au nevoie de 14% proteine digestibile, 0,6% calciu, 0.35% fosfor şi 100 mg de vitamina B12/kg.

Hamsterii mănâncă seminţe cereale, morcovi, salate şi fructe (cu moderaţie însă!) şi pâine neagră înmuiată în lapte sau apă.

hamster pofticios

 

În privinţa hrănii procurată din magazinele de specialitate, se vor respecta datele înscrise pe pachet. Având în vedere că hamsterul e un mamifer nocturn, acesta va mânca seara şi dimineaţa devreme, în timpul zilei fiind mai mult letargic.


Tu ce zici?