No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
 
 
 
 

Cum ai grijă de un pui de veveriţă?

Ultima modificare: 2009-08-31 | Data publicării: 2009-05-19
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cum ai grijă de un pui de veveriţă?
Nu de puţine ori s-a întâmplat să găsim prin tufişuri sau pădurici, pui orfani de animale. Cuiburi distruse de prădători, de furtuni puternice sau pur şi simplu cazuri de abandon, însă ce rămâne în urmă sunt puii dezorientaţi şi speriaţi. Trebuie să ştii că o veveriţă poate da naştere la 3 sau 4 puiuţi, care sunt aproape orbi în momentul naşterii.

Nou născuţii de veveriţă cântăresc doar câteva grame şi măsoară între 3 şi 5 cm. Vreme de 75 de zile mama veveriţă îşi hrăneşte progeniturile, după care începe să-i inveţe lecţii esenţiale de supravieţuire: cum să-şi caute hrană, cum să scotocească, să se caţere, să investigheze rapid noul teritoriu etc.

Dacă ai găsit un pui de veveriţă, înainte de toate încearcă să-i găseşti un adăpost la un centru special dedicat animalelor orfane. Sau ia legătura cu un adăpost pentru animale.

Cum ai grijă de un pui de veveriţă?

 

Dacă nu există aşa ceva în oraşul tău, ţine cont de următoarele sfaturi:

  • improvizează-i un culcuş la căldură. Au nevoie de o sursă externă de căldură, o pătură electrică spre exemplu.
  • asigură-te că puiul nu e rănit. În cazul în care observi ceva plăgi deschise sau răni, adresează-te unui medic veterinar.
  • dacă năsucul şi gura puiului de veveriţă sunt uscate, înseamnă că puiul are nevoie de hidratare. Deshidratarea e periculoasă pentru aceste animale. Cu o pipetă încercaţi să-i daţi apă. Temperatura apei trebuie să fie aceeaşi cu temperatura din cameră.
  • după vârsta de 5 săptămâni, puii îşi deschid ochii. Dacă are ochişorii abia deschişi, înseamnă că e foarte tânăr. Dacă e micuţ, rozaliu, cu ochii închişi, fără păr, are până într-o săptămână. Dacă are păr micuţ crescut şi o nuanţă cenuşie, înseamnă că are între 2 şi 3 săptămâni. La vârsta de 4 săptămâni deja au păr pufos alb, la 6 săptămâni se pot vedea dinţişorii din faţă iar la 8 săptămâni au aspectul unei veveriţe adulte dar în miniatură.

Îngrijirea unui pui de veveriţă care nu a deschis încă ochii

 

Din culcuşul sau cuşca puiului nu trebuie să lipsească apa curată şi câteva crengi de copac, in funcţie de zona în care locuieşti. Trebuie ferit de lumina directă a soarelui şi de alte animale, mai ales de cele de companie. E bine să înveţe să fie precaut şi fricos, mai ales dacă va ajunge înapoi în sălbăticie.

Alimentaţia unui sugar de veveriţă trebuie să cuprindă un înlocuitor de lapte. Poate fi găsit în pet shopuri. Puii de veveriţă mănâncă din 4 în 4 ore iar laptele trebuie încălzit la 39 de grade Celsius. Nu-l forţa să mănânce tot dacă nu vrea.

Cum ai grijă de un pui de veveriţă?
veverita si bobul de strugure

 

Pentru a-i stimula urinarea şi defecarea, se foloseşte o bucăţică de vată îmbibată în apă caldă cu care se freacă zona genitală. Se efectuează astfel de masaje până când puiul deschide ochii.

După ce puiul a deschis ochii, îl veţi hrăni din 6 în 6 ore şi se poate începe diversificarea meniului cu fructe confiate, cereale etc. Treptat va renunţa să mai consume lapte şi se va obişnui cu alte alimente.

Îngrijirea unui pui de veveriţă de 7 săptămâni

 

În meniul puiului trebuie să figureze alunele, stafidele, arahidele, ghinde, învăţând în felul acesta să spargă coaja tare. Masa cu lapte trebuie redusă la 2 pe zi.

Dacă ai obişnuit-o în cuşcă, asigură-te că va avea o cutie specială pentru culcuş, un fel de suplinitor pentru scorbură. Pune-i la dispoziţie materialele necesare: crenguţe, rămurele, bucăţi de material etc şi deja se poate face migrarea cuştii în afara casei.

Cum ai grijă de un pui de veveriţă?

 

Odată ce veveriţa a învăţat să spargă coaja de nucă, încercaţi pe cât posibil să nu o mai atingeţi. Trebuie să înveţe să-i fie frică de oameni şi alte animale.

Lăsaţi-i uşa cuştii deschisă pentru a putea ieşi de câte ori are nevoie. Într-un final va renunţa la a se mai întoarce în cuşcă.

Imagini haioase cu veverite, pe forum!


Tu ce zici?