No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Iepurii au devastat o insulă din Antarctica

Ultima modificare: 2013-01-14 | Data publicării: 2009-02-18
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Iepurii au devastat o insulă din Antarctica
În anul 2000, odată cu prinderea şi înlăturarea pisicilor dintr-o insulă din Antarctica, s-a produs un dezechilibru în fauna şi flora insulei, se arată într-un studiu publicat în Journal of Applied Ecology. Pentru că pisicile au fost înlăturate de pe insula Macquarie, iepurii s-au înmulţit în voie, devastând speciile de plante, unele dintre ele specifice insulei.

Iniţial, pisicile au ţinut sub control populaţia de urecheaţi dar au fost înlăturate de pe insulă când s-a observat că mustăcioasele se delectau cu păsări rare specifice zonei. Pentru că insula face parte din Patrimoniul Mondial al obiectivelor protejate de UNESCO, guvernul australian plănuieşte eradicarea iepurilor, a şobolanilor şi a şoarecilor de pe insulă, rozătoare care dăunează faunei şi florei.

 

Iepurii au devastat o insulă din Antarctica
Insula Macquirie in 2001 plina de verdeata. Foto: Kate Kiefer

 

Iepurii au făcut atât de multe pagube ecosistemului încât schimbările pot fi văzute din spaţiu. Cercetătorii au precizat că în urma acestei nefericite descoperiri, umanitatea trebuie să înveţe să acorde o mai mare atenţie naturii şi echilibrului ecologic. „Zeci de ani dedicaţi conservării acestei insule au fost compromişi", a precizat, dezamăgit, unul dintre cercetători.

Pentru a remedia situaţia guvernul australian va aloca suma de 17 milioane de dolari pentru eradicarea populaţiilor de şobolani, iepuri dar şi şoarecii care mănâncă puii de păsări marine. Soluţia găsită: amplasarea de momeli otrăvite.

 

Iepurii au devastat o insulă din Antarctica
Insula Macquirie in anul 2007 - se poate observa lipsa vegetatiei. Foto: Kate Kiefer

 

În anul 1878 au fost introduşi pentru prima dată iepurii în insula Macquarie de către vânătorii de foci drept principală sursă de hrană în aventurile vânătoreşti. Numărul iepurilor a crescut însă alarmant în ultimii 8 ani ajungând până la 100.000 de exemplare.

Pe insula Macquarie, situată între Australia şi Antarctica, mai trăiesc şi pinguinii roiali, specie pe cale de dispariţie. Defrişarea vegetaţiei afectează pinguinii care devin mai vulnerabili la prădători.

sursa imaginilor: insciences.org


Tu ce zici?