No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Comportamentul ornitorincului

Ultima modificare: 2010-08-25 | Data publicării: 2010-08-25
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Comportamentul ornitorincului
Ornitorincul este, in general, un animal singuratic, traind si vanand in preajma cuibului sau. Se sperie usor, tinzand sa fie un animal nocturn, astfel ca isi va parasi cuibul fie dimineata devreme, fie seara tarziu.

Ornitorincul doarme timp de aproape 17 ore pe zi. In medie, un lacas are intre 1 si 3 metri lungime, cu o intrare aflata sub nivelul apei sau chiar la suprafata acesteia. Un ornitorinc adult isi va folosi ghearele lungi pentru a sapa pamantul aflat pe mal; el poate sapa un metru de pamant in aproximativ doua ore. Acest animal isi ingrijeste blana fie in apa, fie pe malul acesteia.

 

Ritualul de imperechere

 

Masculul si femela ating maturitarea sexuala la varsta de 2 ani; inainte de aceasta varsta, niciunul dintre cele doua sexe nu este capabil de reproducere. Sezonul de imperechere tine din luna august pana in octombrie. In aceste luni, masculii, pana atunci timizi, devin brusc agresivi cu alti masculi. Tot in aceasta perioada, ghearele de la picioarele din spate se incarca cu venin, urmand a fi folosite pentru lupta pentru teritoriu si pentru femele. Acest venin nu poate ucide un om, insa ii cauzeaza dureri foarte puternice. Imperecherea propriu-zisa are loc de cele mai multe ori in apa, cercetatorii sustinand ca masculii fixeaza femela cu ajutorul veninului de la picioarele din spate. Ritualul de imperechere este completat de anumite miscari de inot ale masculului si ale femelei. Aceasta inoata in cerc, iar masculul o urmeaza, apucand-o cu dintii de coada.

 

ornitorinc inotand
Ornitorinc inotand

 

Puii de ornitorinc

 

Dupa imperechere, femela abandoneaxza masculul si isi construieste un cuib in care va depune ouale, blocand accesul cu pamant in unul sau mai multe locuri. Ea va sta in cuib pana cand va depune ouale si le va cloci. In medie, o femela depune intre doua si trei oua, fiecare de marimea unei boabe de struguri, iar datorita faptului ca le tine apropiate de trupul ei, de multe ori acestea se vor uni in unele puncte.

La iesirea din ou, puii au aproximativ 18 milimetri lungime si nu vor parasi cuibul pana la varsta de 4 sau 5 luni, cand vor avea aproximativ 34 de centimetri lungime si blana. Femela produce lapte prin intermediul glandelor mamare, acestea putand atinge chiar o treime din greutatea corpului ei. Laptele de ornitorinc este bogat in fier, continand de 60 de ori mai mult fier decat laptele de vaca, de exemplu, fiind si mult mai gras (40%).

 

Cum se hraneste ornitorincul?

 

Ornitorincul foloseste senzorii de detectare a undelor electrice, pentru a isi localiza hrana in apa, iar odata ajunsa in ciocul sau, aceasta este mutata in obraji, urmand ca, dupa iesirea la suprafata, sa fie din nou directionata catre cioc si zdrobita cu ajutorul placilor existente pe maxilarul superior si inferior. Partile necomestibile sunt evacuate prin orificiile existente in zona maxilarului inferior.

Acest animal poate sa emita sunete asemanatoare cu schelalaitul unui catelus. De cele mai multe ori, sunetele sunt emise de catre puii care isi cheama prietenii la joaca sau de catre adulti, pentru a isi chema vecinii in ajutor. Sunetele sunt emise cu ajutorul unui laringe asemanator cu cel al mamiferelor.


Tu ce zici?