No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Ursul Polar (II)

Ultima modificare: 2010-10-04 | Data publicării: 2010-05-13
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Ursul Polar (II)
Omul de stiinta rus Uspensky a gasit un craniu de urs polar ingrijit si stivuit cu mare atentie pe o plaja izolata din Siberia unde un trib antic din Arctica s-a rugat mai demult la spiritul ursului. Ket, un trib din Siberia centrala isi aminteau de ursul alb ca fiind stramosii lor.

Oamenii din Neanderthal si Arctica traiau in misterul adanc si lumea spirituala a vanatorului conform caruia trebuia sa ucida un urs pentru a trai. Acesta a fost etosul inuitilor. Inuitii erau cunoscuti si sub numele de Eschimosi. Inuitii considerau ca toate animalele si toti oamenii au "suflete" inua si pentru a-si asigura succesul vanatorii si al armoniei viitoare cu spiritele naturii, a fost esential sa pacifice sufletele animalelor ucise.

In aceasta lume spirituala a oamenilor antici din Arctica, animalele au fost rude, o credinta veche reflectata in totemism, fabule si mitologie. A fost o lume in care realul si irealul, factualul si spiritualul, au fuzionat. Un saman al inuitilor Polari a explicat o vanatoare esuata a unui urs polar intr-o zona in care aceste animale erau de obicei in numar mare, astfel: "Ursii nu sunt aici deoarece nu este gheata aici iar aici nu este gheata pentru ca vantul este prea puternic, iar vantul este prea puternic deoarece am insultat spiritele".

 

 

Urs polar innotand
Urs polar innotand

 

Ursul Polar - Ultimul Urs


Ursul polar a fost ultimul urs alb, imens, misterios. Misionarul iezuit Bellamine Lafortune a scris in 1930: "Un urs polar a fost alergat si vanat, prestigiul vanatorului venind in urma succesului sau ca vanator de urs polar". A fost o vanatoare extrem de riscanta. Gheata deseori plutea in deriva si multi vanatori mureau in  timp ce urmareau vanatul. Unii se intorceau teferi, dar altii dispareau pentru totdeauna.

Cand un vanator se intorcea cu un urs, ceremoniile antice erau facute pentru a impaca sufletul animalului ucis. In tot acest timp spiritul ursului mare alb plutea nevazut, dar totusi simtit, deasupra satului. Daca era jignit murea suparat si raul se abatea asupra intregii comunitati. Craniul ursului era dus la kagri, casa comunala si era asezata deasupra unei banci ridicate. Ramanea in acel loc de onoare pana cand ursul polar dansa. Cadouri erau plasate langa craniul ursului: raclete de piele, cutii de ace, un cutit de semi-luna feminina in cazul in care ursul ar fi fost o femela si un cutit de taiat sau gaurit in cazul in care ursul ar fi fost un mascul.

 

Puterea magica a ursilor polari


Pentru a absorbi puterea magica a ursului, multi inuiti purtau amulete, de cele mai multe ori un dinte de urs pe post de pandantiv. Samanul inuit avea nevoie de mai mult; el dorea ca spiritul ursului sa-i fie tornaq, ajutorul sau magic. Spiritul ursului putea sa-l protejeze pe stapanul lui de puterea raului.

 

Atacurile ursilor polari


Ursii sunt de obicei prietenosi si rar ataca fara sa fie provocati. Dar cand sunt flamanzi, ursii sunt nervosi, iritabili si cand sunt condusi de foame, coportamentul lor devine imprevizibil si atunci ei pot fi periculosi.  Daca ataca atunci o fac surprinzator de repede. Uneori ursul polar ataca in salturi lungi de pisica, fara sa scoata vreun sunet. Ursul devine o concentrare extraordinara de forta si putere, existand putin timp pentru evadare.

 

Ce vaneaza ursul polar?


Ursii polari vaneaza in moduri diferite, insa cea mai importanta sursa de hrana o reprezinta foca arctica. Se stie ca ursul inoata pana la 40 de km pentru a ajunge la un loc bun de vanat. Ursul polar are simtul mirosului foarte dezvoltat si are un auz extrem de acut. Are vederea limitata, probabil sufera de miopie.

 

Inamicii ursului polar


In ciuda marimii impresionante a acestui animal polar, existenta sa e amenintata de pradatori.  Focile mari si lupii arctici pot rani ursii in timpul luptei pentru supravietuire insa omul ramane cel mai mare inamic al lor . Singurul animal de care le este frica ursilor polari este morsa.

 

 

Urs
Urs polar

 

Discuta pe forum despre ursii polari >>>


Tu ce zici?