No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Ursul polar (I)

Ultima modificare: 2010-10-04 | Data publicării: 2010-05-12
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Ursul polar (I)
Ursul polar sau ursul mare alb este un animal cu o infatisare nobila si cu o putere enorma, ce traieste in zonele glaciare. Ursul polar nu ataca oamenii in mod deliberat cu exceptia cazului in care ii este foame sau daca cineva ii incalca teritoriul, mai ales cel al unei ursoaice cu pui.

Ursul polar (Ursus maritimus)


Este descendent din ursii bruni care au devenit permanent albi in urma traiului in mediul aspru de nord din Cercul Arctic (habitatul natural al ursului polar).

Ursul polar este un inotator excelent, are gatul lung, umerii puternici, picioare bune de inotat si o blana deasa, uleioasa care izoleaza trupul de apa de mare si il protejeaza impotriva frigului. Ursii polari pot inota 80 km in apa rece ca gheata fara sa se odihneasca, ramanand uimitor de agili pana la capat. Au un strat de grasime subcutanata, foarte similara cu untura de grasime a mamiferelor marine. Aceasta poate ajunge la o grosime de 10 cm cand incepe iarna si asigura retinerea caldurii corpului si o densitate scazuta care ajuta animalul sa pluteasca mult mai usor in apa in timp ce inoata.

 

 

Urs Polar
Urs Polar

 

 

Precum multi alti ursi, majoritatea timpului cand e treaz il petrece vanand mancare pentru a-si alimenta corpul imens si pentru a-si construi acel strat protector mentionat anterior care-i ofera caldura si care-i serveste la intretinerea pe durata din timpul noptii Arctice de iarna.

Acest urs masiv alb este un animal inteligent si abil, "blestemat" cu o curiozitate imensa. Acest lucru il poate duce sa gaseasca noi surse de alimente, dar, la fel ca si pisicile curioase, poate sa-l bage si in necazuri.

 

Puii de ursi polari


Majoritatea femelelor se imperecheaza la varsta de 4 sau 5 ani si unele fac pui pana la 25 ani. Femelele dau nastere din doi in ani. Majoritatea femelelor au gemeni. Mamele care sunt mai tinere si cele care sunt mai in varsta deseori au doar un singur pui si doar 1% din toate femelele de ursi polari au tripleti.

Puii cresc repede. Simtul auzului se dezvolta la 26 de zile, si isi deschid ochii la 33 zile. Cand sunt in varsta de 2 luni, puii cantaresc 5,5-7 kg. Se joaca, zburda si cateodata pot fi auziti scancind. Mama poate fi somnoroasa si auto indulgenta, dar daca exista vreun pericol care i-ar ameninta puii, devine instant treaza, gata sa-i apare cu pretul vietii sale. Isi ingrijeste puii pentru cel putin un an, iar micutii vor imparti mancarea pana in etapele tarzii ale ingrijirii. Puii au ocazia sa observe cum vaneaza mama, punand  in practica apoi ce au invatat. Aproape 40% din femele isi lasa odraslele cand ajung doar la varsta de 1 an si 6 luni.

Daca invata sa vaneze repede, puii vor avea o sansa mare de supravieturire in acest climat periculos.

 

Vanatoarea de ursi polari


Oamenii bogati vanau ursii din Alaska din avioane. Acest tip de "vanatoare" este ca un sport cu mitraliera. Singurul scop este de a obtine blana ursului ca trofeu pe podeaua sau peretele cuiva.

In Alaska, pana in 1950, doar inuitii vanau ursii polari insa acestia rareori vanau mai mult de 120 de exemplare pe an. Din anul 1950 a inceput "sportul de vanare a ursilor polari" si curand a castigat  notorietate in intreaga lume deoarece ursii erau vanati din avioane. Banii reprezinta motivul pentru care aceste animale au fost vanate intr-un mod necugetat.

 

Ursii polari sunt protejati


Pentru 3000$, suma care mai apoi s-a dublat, ba chiar s-a triplat, vanatorul era asigurat ca va avea un urs pe care-l va putea impusca din avion. Datorita metodei folosite, ursii nu aveau vreo sansa de scapare. Doua avioane decolau deodata si zburau peste gheata. Cand se zarea un urs, avionul vanatorului ateriza, in timp ce al doilea avion speria ursul spre spre vanator, pentru a fi usor de impuscat. Deseori ambele avioane urmareau si alergau animalul pana cand acesta se prabusea extenuat. Atunci "marele vanator" isi impusca prada.

In 1965 vanatorii au ucis 300 ursi, iar in 1966 peste 400 de exemplare au fost macelarite in numele unui sport sangeros si crunt. Astazi, cu toate ca ursul polar este un animal protejat, fiind pe cale de disparitie, denumire recomandata de catre IUCN Grupul Ursilor Polari, a mai fost semnat si un Act Marin pentru Mamifere de catre Canada, Danemarca, Norvegia, Rusia si Statele Unite pentru a le oferi ursilor polari un grad de protectie pe care nu au avut-o pana acum.


Tu ce zici?