No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Ursul negru asiatic (Ursus thibetanus)

Ultima modificare: 2011-08-05 | Data publicării: 2010-10-07
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Ursul negru asiatic (Ursus thibetanus)
Ursul negru asiatic, cunoscut si sub denumirile  Ursus thibetanus, ursul negru tibetan, ursul negru himalayan sau ursul lunii, este un mamifer de talie medie, cu gheare ascutite si cu blana de culoare neagra. Prezinta un semn distinctiv pe piept, de forma literei „V”, de culoare alba sau crem, motiv pentru care, in unele zone, i se spune "ursii lunii". Poate fi intalnit in Afganistan, Pakistan, India de Nord, Nepal, Regatul Bhutan, Burma, Siberia de Sud din Rusia, Taiwan si Japonia.

Cum traieste ursul negru asiatic?

 

Dimensiunile ursului negru asiatic difera: masculii au intre 110 si 150 kg, iar femelele au 65 pana la 90 kg. Pot masura intre 120 si 180 cm, din varful capului pana la coada, coada fiind scurta (6,5-10,6 cm). Capul ursului negru asiatic este mare si rotund. Urechile sunt mari si ochii mici.

Toate informatiile referitoare la socializare si reproducere sunt adunate pe baza comportamentului lor din cadrul gradinilor zoologice, deoarece se stiu foarte putine despre modul in care se comporta in salbaticie. Nu se stie sigur care este intervalul dintre perioadele de imperechere; cu toate acestea, se presupune ca imperecherea ar putea avea loc la 2-3 ani, deoarece puii stau pe langa mama timp de 2-3 ani. Se reproduc din iunie pana in octombrie si femela da nastere in medie la doi pui. Ursul negru asiatic este apt de reproducere la varsta de 3-4 ani, in timp ce perioada de gestatie este de 7-8 luni.

ursul negru asiatic

Habitatul ursului negru asiatic

 

Ursii negri asiatici isi petrec in copaci aproximativ jumatate din timp, construind platforme pe care dorm sau se hranesc. Sunt mamifere solitare. In unele zone, intra in hibernare pentru a supravietui iernilor grele, in timp ce, in alte parti, migreaza in zone mai calde, evitand hibernarea. In perioada de hibernare, aceste mamifere uriase supravietuiesc datorita grasimii acumulate in timpul verii.

Se hranesc in special noaptea si dorm in timpul zilei; activitatea nocturna se intensifica in timpul toamnei. Sunt inotatori puternici si se catara cu usurinta in copaci (au gheare scurte). Se deplaseaza in patru labe, dar in timpul unei lupte folosesc labele din fata pentru a lovi inamicul, in timp ce se sprijina pe labele din spate. Evita oamenii si ataca doar daca isi apara puii sau daca sunt raniti.

Arealul ursului negru asiatic variaza mult, de la 6,4 sau 9,7 km patrati pana la aproximativ 16,4 sau 36,5 km patrati. Teritoriul sau depinde foarte mult de disponibilitatea mancarii: cu cat are la dispozitie mai multa mancare, cu atat teritoriul sau este mai redus.


Tu ce zici?