No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Ursii polari, pe cale de disparitie

Ultima modificare: 2010-10-08 | Data publicării: 2010-10-07
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Ursii polari, pe cale de disparitie
Ursii polari sunt o specie pe cale de disparitie datorita incalzirii globale. Temperaturile tot mai ridicate duc la topirea ghetii, in special in perioada lunilor de vara, atunci cand aceste animale sunt mai active.

Ursii polari depind de ghetari, dat fiind faptul ca reprezinta habitatul propice pentru vanatoare si pentru crearea barlogurilor. Odata cu topirea ghetarilor, aceste animale vor trebui sa-si schimbe habitatul, iar acest lucru inseamna ca isi vor procura hrana mult mai greu. Topirea ghetarilor produce un impact negativ si asupra focilor, sursa principala de hrana a ursilor.

urs polar inotand
Ursul polar este un inotator excelent

Caracteristici fizice

 

Ursii polari au picioare puternice, labe plate si mari (care ii ajuta la mersul pe gheata si la inot). Labele late previn craparea ghetii distribuind greutatea in mod adecvat in timpul deplasarii. In plus, au rol de vasle pentru a ajuta aceste animale sa inoate mai repede.

Ursii polari au o temperatura a corpului constanta

  • Blana acopera tot corpul, chiar si picioarele, pentru a tine de cald acestor animale aflate intr-o zona cu un climat foarte rece.
  • Blana are doua straturi si nu se uda.
  • Stratul exterior este subtire si reflecta lumina, oferind o nuanta de alb.
  • Pielea este neagra. Avand aceasta nuanta, razele solare sunt atrase mult mai repede, ajutandu-i sa se incalzeasca. Limba este, de asemenea, neagra.
  • Ursii polari au un strat de grasime sub suprafata pielii. Grasimea actioneaza ca o izolatie pentru pastrarea caldurii. Acest lucru este important mai ales in timpul inotului.

Dimensiuni:

Sunt printre cele mai mari mamifere terestre de pe Pamant. Au o lungime cuprinsa intre 2 si 3 metri. Masculii sunt mult mai mari decat femelele. Acestia pot cantari in jur de o tona. Femelele cantaresc o treime din greutatea masculilor, aproximativ 300-400 de kg.

Unde si cum traiesc ursii polari?

 

Dieta:

Ursii polari sunt animale carnivore. Se hranesc cu diverse specii de foca (Pusa hispida, Erignathus barbatus), dar si cu morse, sturioni beluga si cu cadavrele balenelor. In cazuri disperate, vor manca orice vor gasi.

Asteapta focile pana cand acestea se apropie de ghetari pentru a respira si apoi le vaneaza. Apuca focile, pentru ca mai apoi sa le traga la mal.

Durata de viata:

Aceasta specie poate avea o durata de viata cuprinsa intre 20 si 30 de ani.

Habitat:

Ursii polari traiesc adesea pe suprafata ghetarilor. Prefera sloiurile de gheata, marginile ghetarilor si insulele. Sunt foarte buni inotatori.

Zonele in care pot fi gasiti:

ursoaica cu pui
Ursoaica cu pui

Ursii polari pot fi gasiti in zona Cercului Polar, in Alaska, Rusia, Groenlanda si Canada (Golful Hudson).

Modul de comunicare:

Ursii sunt animale solitare, exceptie facand sezonul de imperechere sau perioadele in care femelele cresc puii. Masculii s-ar putea lupta pentru o femele. Cand comunica, acestia o fac prin maraieli.

Istoria speciei si procesul de reproducere:

Se imperecheaza la sfarsitul primaverii, atunci cand temperaturile cresc in zona arctica. Gestatia dureaza aproximativ 8 luni. In tot acest timp, femelele mananca mult, pentru a stoca energia necesara supravietuirii in perioada iernii alaturi de pui.

La inceputul iernii, femelele construiesc un barlog si asteapta venirea pe lume a puilor. Barlogul este construit in apropierea gramezilor de zapada, pe ghetari sau in apropierea malurilor. La mijlocul iernii, in cele mai reci zone ale Pamantului, femelele dau nastere puilor.

Cand se nasc, puii depind in totalitate de mama. Stau in barlog pana la inceputul primaverii. In primul an de viata se hranesc cu lapte matern si cu foci prinse de mama. Pe masura ce ajung la maturitate, aceasta ii invata cum sa vaneze. Puii vor sta alaturi de mama vreme de trei ani, dupa care ursoaica ii paraseste, incepand un nou ciclu de reproducere.

Ursii polari sunt precauti cand vine vorba de imperechere. Reproducerea si cresterea puilor necesita multa energie din partea mamei. In perioadele cand nu exista suficiente resurse de hrana e putin probabil ca ursii sa se reproduca, evitand astfel riscul decesului puilor sau chiar al lor.

Lucrurile care ameninta existenta ursilor polari:

  • Incalzirea globala
  • Disparitia habitatului
  • Dezvoltarea petroliera
  • Poluarea

Tu ce zici?