No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Ursii Koala (Phascolarctos cinereus)

Ultima modificare: 2010-08-25 | Data publicării: 2010-08-25
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Ursii Koala (Phascolarctos cinereus)
Ursii Koala, originari din Australia, sunt, in zilele noastre, pe cale de disparitie. Defrisarea padurilor de eucalipt este un fenomen care, in prezent, nu este tinut sub control. Se estimeaza ca aceste mamifere vor disparea in urmatoarele decenii.  

Ca si cangurii sau wombat, ursii Koala isi transporta puii in marsupiu pana la varsta de 6 luni. Ce este uimitor este faptul ca, la nastere, puiul de Koala masoara 2-3 centimetri.

In momentul in care se nasc, puii nu au blana, sunt orbi si nu au nici urechi. Acestia cresc si se dezvolta in urmatoarele 6 luni, hranindu-se exclusiv cu laptele matern. Dupa ce puiul ajunge la varsta de aproximativ 6 luni, paraseste marsupiul. Cu toate acestea, acestia raman dependenti de mamele lor pana la 12 luni.

 

Habitatul ursului Koala


Ursii Koala sunt originari din Australia, dar nu sunt de gasit in vestul Australiei sau in Tasmania.

Dieta acestora este compusa, in principal, din frunze de eucalipt. Au un sistem digestiv lent, din aceasta cauza fiind niste mamifere lente, dormind pana la 19 ore pe zi, restul de 5 ore petrecandu-l strangand frunze si mancand.

In unele aspecte, ursii Koala se aseamana cu oamenii: au amprente digitale, astfel incat atunci cand sunt studiate la microscop, ele sunt foarte greu de distins de amprentele umane. In plus, ei traiesc in grupuri si sunt foarte apropiati de semenii lor. Ceea ce este interesant de observat este faptul ca  tin foarte mult la teritoriul lor.

 

Koala dormind
Koala dormind

 

Fiecare urs Koala are un copac preferat. Acest animal isi marcheaza copacul si teritoriul si, de asemenea, isi petrece o mare parte din timp comunicand. Mamele si puii comunica prin producerea unor zgomote. Nu toti ursii Koala comunica la fel.

Ursii Koala comunica intre ei folosindu-se de un tipat asemanator plansului unui copil, care este un semnal de avertizare sau de primejdie.

 

Ursul Koala
Ursul Koala este atent la ceea ce se intampla in jurul sau

 

Alimentatia ursului Koala


Ursii Koala se hranesc cu frunze de eucalipt. Defrisarea acestor paduri ameninta aceasta specie. In prezent, aproximativ 80% din padurile de eucalipt au fost distruse, iar restul de 20% nu sunt o prioritate in cadrul vreunui proiect initiat de guvernul australian. Majoritatea padurilor de eucalipt se afla in proprietate privata, astfel incat defrisarile, corelate cu incendiile si bolile, fac ca aceasta specie sa fie in mare primejdie.


Tu ce zici?