No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Ursii bruni (Ursus arctos)

Ultima modificare: 2010-10-01 | Data publicării: 2010-09-30
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Ursii bruni (Ursus arctos)
Ursii bruni, cunoscuti si ca Ursus arctos, se gasesc in numar extrem de mic, in Europa de Vest si Palestina pana in partea de est a Siberiei si regiunea Himalaya. Habitatul acestora variaza foarte mult: de la zonele muntoase impadurite si pana la campurile acoperite cu gheata. Cu toate acestea, ursii bruni prefera zonele cu vegetatie densa, care le ofera adapost in timpul zilei. Ursul grizzly, ursul kodiak, ursul grizzly din Mexic si Ursus arctos isabellinus sunt cateva dintre subspeciile de ursi bruni.

Cum traiesc ursii bruni?

 

Ursul brun are o lungime de la 1 la 2,8 metri de la cap la coada, coada masurand intre 65 si 210 mm, iar lungimea pana la umeri este de 90-150 cm. Greutatea acestor mamifere variaza intre 80 si 600 kg, cateodata chiar mai mult. Totusi, masculii adulti sunt mai mari decat femelele cu aproximativ 8-10%. Culoarea blanii este maro inchis, in unele cazuri variind de la crem la aproape negru. Ursii bruni sunt extrem de puternici si pot ucide foarte usor un animal mare, cum ar fi vaca.

Sunt animale nocturne si se ingrasa cu pana la 180 kg in timpul verii, ceea ce ii ajuta sa supravietuiasca in timpul iernii. Ursii bruni sunt omnivori, consumand plante, fructe de padure, radacini si muguri, ciuperci si pesti, insecte si mamifere mici.

urs brun pe pajiste
urs brun in apa

Reproducere

 

Ursii bruni ajung la maturitate sexuala la varsta de 4-6 ani si traiesc pana la 10 sau 11 ani. Femelele se imperecheaza cu mai multi masculi in timpul estrului care dureaza intre 10 si 30 de zile, iar masculii se bat pentru femele si le pazesc timp de 1-3 saptamani. Sezonul de imperechere se desfasoara in lunile mai si iunie. Perioada totala de gestatie, inclusiv preinsamantarea, variaza de la 6 la 9 luni. Lunile ianuarie-martie sunt lunile in care femelele aduc puii pe lume, in momentul nasterii femela fiind in hibernare. Ursoaicele au 2 sau 3 pui si femela se imperecheaza la fiecare 2 sau 4 ani.

Ursii bruni pot fi activi in orice moment al zilei, cel mai frecvent cautand de mancare dimineata si seara, ziua odihnindu-se intr-un adapost mare si ferit de orice asezare umana. Incep perioada de hibernare in octombrie-decembrie si stau asa pana in ianuarie-martie. Isi sapa barlogul si isi fac asternut din vegetatia uscata. Au o fire solitara si ocazional se intalnesc in numar mare in preajma unor surse de mancare. Pot calatori sute de kilometri in cautarea hranei si a unui loc in care sa-si fac adapost.


Tu ce zici?