No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Urangutanul de Borneo (Pongo pygmaeus)

Ultima modificare: 2010-09-28 | Data publicării: 2010-09-28
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Urangutanul de Borneo (Pongo pygmaeus)
Pana recent, cercetatorii au clasificat toti urangutanii intr-o singura specie, Pongo oygmaeus. Insa analiza genetica a dezvaluit suficiente diferente intre urangutanii din insulele Borneo si cei din Sumatra, pentru a-i considera doua specii distincte. Exista intre 12 si 15 mii de urangutani de Borneo in salbaticie. Urangutanii din Sumatra (Pongo abelii) se gasesc in salbaticie in numar de 3-5 mii. Ambele specii sunt in pericol de a-si pierde habitatul datorita defrisariilor si incendiilor.

Caracteristicile urangutanilor de Borneo

 

Urangutanii de Borneo sunt primate ce traiesc in copaci, coborand rareori. Femelele nasc in cuiburi pozitionate cat mai sus in copaci. Desi sunt protejati de lege, puii sunt cateodata capturati si vanduti ilegal pentru a servi drept animale de companie persoanelor instarite.

Urangutanii sunt mai degraba animale solitare. Acestia se aduna deseori in grupuri mici cand se hranesc. Puii raman langa mamele lor pana la varsta de aproximativ 8 ani.

  • Masa corporala: 30-90 kg
  • Inaltime: 1,5 m
  • Dieta: erbivori (smochine, frunze, flori, scoarta); ocazional mananca insecte
  • Perioada de imperechere: pe tot parcursul anului
  • Maturitate sexuala: la 7 ani
  • Numarul puilor: 1-2
  • Durata vietii: 50 de ani (in salbaticie)
  • Regnul: Animalia
  • Clasa: Mammalia
  • Ordinul: Primate
  • Familia: Hominidae
  • Genus: Pongo
  • Specia: Pongo pygmaeus
urangutan
urangutan

Unde traiesc urangutanii de Borneo?

 

In zilele noastre, urangutanii Borneo sunt resctrictionati la habitatul din insulele Borneo. Fosilele descoperite de-a lungul timpului in mari teritorii din Asia sugereaza ca specia a locuit inainte intr-o zona mult mai vasta in sud-estul Asiei. Urangutanii traiesc doar in padure si isi petrec majoritatea timpului in copaci.


Tu ce zici?