No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

SOS! Ursul Panda

Ultima modificare: 2010-11-05 | Data publicării: 2010-03-08
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
SOS! Ursul Panda
Ursii Panda sunt iubiti peste tot in lume. Diversitatea si frumusetea ursuletilor de plus inmoaie si cele mai reci inimi. Dintre speciile de ursi, Panda sunt cei care par lipsiti de aparare, sunt adorabili si inofensiv. Insa din pacate ursii Panda sunt animale pe cale de disparitie.

Scade numarul ursilor Panda in salbaticie

 

Ursii Panda uriasi, supranumiti in tara de origine, China si Panda de bambus sau pisica-urs, sunt din pacate pe primul loc pe lista rosie a speciilor pe cale de extinctie. In salbaticie se mai gasesc aproximativ 1.000 exemplare in padurile din China, la o inaltine deasupra nivelului marii, de aproximativ 1500-3000 metri. Chiar si in rezervatii numarul lor scade.

 

 

poze urs panda
Urs Panda

 

Ursii Panda sunt intalniti astazi mai mult in gradinile zoologice. In salbaticie traiesc doar aproximativ 1.000 exemplare, in China.

 

In teritoriile de munte, oamenii observa comportamentul ursilor Panda: daca acestia se plimba la inaltime, atunci este de asteptat ca vremea sa se incalzeasca. Panda adora padurile reci de brad si bambus, blana groasa si stratul de grasime aparandu-i de frig. Mancarea preferata o constituie mladitele de bambus, dar uneori consuma si pesti sau rozatoare mici.
O femela Panda are cam 100-150 kg si masoara un metru si jumatate, dar puii vin pe lume cu o greutate de 100 grame. Dupa nastere, mama ii leagana incontinuu in brate pentru o perioada de trei saptamani. In captivitate inmultirea se face foarte greu, de aceea in China s-a infiintat un centru specializat de fertilizare in vitro pentru ursii Panda. Panda urias reprezinta simbolul poporului chinez.

 

 

ursulet panda poze
Mama si puiul Panda

 

Chinezii si ursii Panda

 

In China, unde traditia si simbolurile sunt foarte importante, s-au incercat toate metodele pentru a salva aceasta specie de la disparitie. In gradina zoologica Vuhan, din centrul Chinei s-a amenajat o pista de zapada unde Panda adora sa se distreze, alunecand. S-a organizat si o expeditie de vindecare a ursilor Panda din China: medici veterinari indrazneti si hotarati escaladeaza muntii din rezervatiile chinezesti in cautarea ursilor Panda bolnavi.

Pentru cei care ucid un astfel de urs protejat de legile internationale, pedeapsa este foarte aspra.

Discuta pe forum despre animalele salbatice >>>


Tu ce zici?