No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Rinocerul

Ultima modificare: 2010-11-19 | Data publicării: 2010-08-05
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Rinocerul
Rinocerul este un mamifer mare, cu aspect primitiv, care dateaza din miocen, adica de miloane de ani. In ultimele decenii, rinocerii au fost vanati fara mila, fiind in pragul disparitiei. Din 1970, numarul lor a scazut cu 90%. In prezent, exista doar cateva exemplare in intreaga lume.
  • Denumire stiintifica: Negru (Diceros bicornis), Alb (Ceratotherium simum)
  • Inaltime: 1,5 m
  • Greutate: 1 - 1,5 tone (rinocerul negru), peste 2 tone (rinocerul alb)
  • Speranta de viata: 35 pana la 40 de ani
  • Habitat: zonele cu iarba (preerie, pajiste) si savanele deschise
  • Dieta: vegetariana
  • Gestatie: 16 luni
  • Pradatori: Omul

 

Rinocer pe campie

 

 

Rinocerul alb sau rinocerul cu buze patrate, cum mai este cunoscut, traieste in Africa. Exista doua subspecii: rinocerul nordic si sudic. Cel sudic aproape a disparut la inceputul secolului 20, dar a fost protejat in cadrul fermelor si rezervatiilor si ulterior repus in salbaticie. In Republica Democrata Congo traiau, in 1984, 15 rinoceri nordici albi, numarul lor crescand la 30, spre sfarsitul anilor '90. Aceasta populatie a fost recent amenintata puternic de instabilitatea politica din aceasta tara.

 

Caracteristici fizice


Numele rinocerului alb se trage din cuvantul olandez "weit", care inseamna lat. Botul sau este lat si are o forma patrata, fiind adaptat pentru pascut. Rinocerul alb, care este de fapt gri, are o cocoasa pe gat si o fata alungita.

Rinocerul negru, impreuna cu celelalte specii, are 3 degete la fiecare picior. Are pielea groasa, fara par. Atat rinocerul alb, cat si cel negru au doua coarne, cel mai lung fiind asezat in fata nasului.

 

Habitat


Rinocerii negrii au diferite habitate dar, de regula, traiesc in zone cu vegetatie densa. Rinocerii albi traiesc in savane cu apa, balti si copaci.

 

Rinoceri in libertate
Rinoceri in libertate

 

Comportament


Rinocerul negru este, in general, solitar. Aceste animale au un temperament agitat, mai ales in zonele unde sunt constant deranjate. Vederea lor este slaba; probabil de aceea pot sarja fara un motiv evident, insa au mirosul si auzul foarte bine dezvoltate. Au un ,,vocabular'' bogat, format din maraituri, grohaieli, si sforaituri.

Atunci cand ataca, rinocerul isi lasa capul in jos, sforaie, porneste in galop atingand o viteza de pana la 48 km/h si da lovituri puternice folosindu-si cornul. Desi este masiv, este foarte agil si se poate intoarce rapid in spatii mici. Rinocerul are o relatie de simbioza cu pasarea Buphagus, numita si pasarea capusa. In swahili, aceasta este cunoscuta sub numele de ,,paznicul rinocerului''.

Pasarea se hraneste cu capusele pe care le gaseste pe rinocer si ii semnaleaza acestuia prezenta pericolelor. Aceste pasari sunt tolerate, desi se hranesc cu sangele de pe plagile aflate pe pielea rinocerului, ingreunand procesul de vindecare.

 

Ce mananca un rinocer?


Rinocerul negru are buza superioara in forma de triunghi, care se termina intr-un punct mobil. Mananca o varietate mare de vegetatie, inclusiv frunze, muguri, tulpini ale plantelor, tufisuri si copaci mici. Rinocerul alb, pe de alta parte, se hraneste cu vegetatie.

 

Grija pentru pui


Cea mai apropiata relatie din lumea rinocerilor este aceea intre mama si pui, care dureaza intre 2 si 4 ani. Cand cresc, puii isi parasesc mamele si se alatura altor femele si puilor acestora, unde sunt tolerati un timp, pana cand incep sa traiasca pe cont propriu.

 

Pradatori


Omul este cauza disparitiei rinocerului. In salbaticie, rinocerul negru sau alb nu are dusmani si, in ciuda dimensiunii si reputatiei sale, este destul de usor de ucis de catre om. Este un animal care traieste intr-o zona bine delimitata si merge la apa zilnic, loc unde poate fi prins cu usurinta intr-o ambuscada. Scaderea dramatica a numarului rinocerilor este regretabila, mai ales intr-o era a conservarii si protejarii vietii salbatice. Se fac insa eforturi pentru salvarea rinocerilor de la disparitie.

 

Rinocer negru

 

Stiai ca ?

  • Numarul rinocerilor negrii a scazut dramatic in anii '70 si '80 din cauza braconajului? Pentru a-i salva de la disparitie, oamenii i-au mutat in zone ingradite, la inceputul anilor '90. Aceste eforturi nu au ramas fara urmari, anul 1994 fiind primul dupa o perioada de 20 de ani in care numarul rinocerilor nu a scazut.
  • Rinocerul este vanat pentru cornul sau. Nu este un corn adevarat, fiind compus din par mat, foarte dens, care creste din craniu, fara a avea suport osos.
  • Cea mai mare cerere de corn de rinocer este in Asia, unde acesta este folosit in medicina traditionala si la sculpturile ornamentale.

Discuta pe forum despre animalele salbatice >>>


Tu ce zici?