No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Reproducerea la elefanti

Ultima modificare: 2010-09-30 | Data publicării: 2010-09-29
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Reproducerea la elefanti
In salbaticie, femelele si masculii traiesc separat. Femelele traiesc in grup si se ajuta una pe cealalta pentru a-si creste puii. Masculii ajung la maturitate la varsta de 14 ani si parasesc grupul pentru a trai fie singuri, fie alaturi de alti masculi.

Elefantii si reproducerea

 

elefanti
Femelele intra in calduri de pana la 4 ori pe an.

Odata ajunse la maturitate (12 ani), femelele pot intra in calduri de pana la patru ori pe an, dar doar daca nu sunt gestante sau nu cresc pui. Cand sunt pregatite sa se reproduca, ele elimina feromoni (care atrag masculii) si emit sunete specifice.

In fiecare an, timp de cateva luni, masculii trec si ei printr-o perioada favorabila reproducerii, cand nivelul testosteronului creste. Atunci, ei devin mai agresivi si au un comportament dominator fata de elefantii care nu sunt in calduri. Pana si urina pe care o elimina contine feromoni, astfel incat femelele sa stie ca masculii sunt gata de reproducere.

Cand un mascul vrea sa se imperecheze „testeaza" intai urina femelei, ca sa se asigure ca e in calduri. Inainte de imperechere, masculul si femela se izoleaza de grup. Raman apoi impreuna timp de doua saptamani. Ulterior, masculul va cauta o alta femela pentru reproducere.

Perioada de gestatie dureaza 22 de luni. Femela e inconjurata de celelalte femele din grup, care asista la nastere. De regula, aceasta dureaza doua ore. Acestea cresc puiul de elefant impreuna, fara ajutorul masculilor.


Tu ce zici?