No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Orca - delfinul ucigas!

Ultima modificare: 2010-10-04 | Data publicării: 2010-03-08
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Orca - delfinul ucigas!
Delfinul ucigas (Orcinus orca- delfinul diavol) este un mamifer marin cunoscut inca din antichitate. Stiati ca sub pielea delfinului ucigas este un strat de grasime de 6-10 cm? Mai stiai ca o orca mascul are testicule uriase? (pot atinge chiar si 23 kg/bucata). Haideti sa descoperim balena ucigasa!

Delfinul ucigas apartine ordinul Cetaceelor, iar din subordinul cetaceelor cu dinti (Odontocet) fac parte din familia delfinilor (Delphinidae). Orcile care se regasesc in regiunea Antarctidei sunt mai mici si sunt considerate alta specie (Orcinus Nanus sau Orcinus Glacialis) de catre oamenii de stiinta. Denumirea de "delfin cu aripa de sabie" au primit-o de la forma aripii dorsale, dar in alte limbi au primit renumele de ucigas dupa modul de vanatoare. De ex: "spekkhoggar" inseamna sfasietor de grasime.

 

Curiozitati despre orca:

 

  • Orca este cel mai mare mamifer din specia delfinilor (intre cetacee este doar pe la mijloc).
  • Masculul are 8 m, iar femela 7 m. Puii au la nastere 2-2,4 m.
  • Animalul matur poate ajunge la greutatea de 7200 kg.
  • Corpul orcii este greu si aerodinamic.
  • Capul este rotund, botul abia se poate observa.
  • Aripa dorsala e lunga, a masculilor fiind in forma de triunghi, a femelelor si a orcilor tinere sunt mai mici, si aplecate in spate.
  • Inotatoarele frontale sunt lungi in forma de vasla. La masculi inotatoarele frontale pot avea 20% din corp, la femele sunt sunt mult mai mici.
  • Craniul animalelor mature masoara intre 60 si 120 de cm.
  • De fiecare parte a maxilarelor (inferior si superior) sunt cate 10-13 dinti puternici si ascutiti. Sectiunea transversala a dintilor este ovala, incovoindu-se inauntru si in spate. Cand gura e inchisa, dintii superiori se intrepatrund cu cei inferiori. Lungimea dintilor la animalul matur este de 12 cm, dar deasupra gingiilor iese doar o treime din ei. Ca la orice alt delfin si orca are toti dintii identici.
  • Coloana vertebrala este formata din 52 vertebre: 7 ale gatului, 12 ale spatelui, 10 ale abdomenului, 23 ale cozii. Primele 4 vertebre ale gatului sunt unite intr-o singura bucata.
  • Are 11-13 perechi de coaste, dintre acestea 6 perechi sunt unite de bazin.

Sub pielea delfinului ucigas este un strat de grasime de 6-10 cm. Datorita acestui strat, aceste animale rezista si doua luni fara hrana. Un animal de 4,3 m lungime a avut un plaman de 46 litri. Greutetea testiculelor depaseste 10 kg, insa au fost si cazuri de 23 kg un singur testicul.

 

Habitatul orcii

 

Apare in toate oceanele. Orca migreaza pina in apropierea ghetarilor pentru a-si gasi hrana preferata. Un climat mai atractiv pentru orci sunt coastele mai reci ale oceanelor in defavoarea marile tropicale. Cele mai multe orci se regasesc in marile care inconjoara Antarctica. Daca pornesc la drum, pot sa faca zilnic 100 km. Pe anumite teritorii, an de an revin aceleasi orci, astfel oamenii de stiinta au posibilitatea de a le studia, iar turistii pasionati de delfini sa le urmareasca in mediul lor natural.

 

 

poze orca
Orca

 

 

Modul de viata, comportamentul

 

Orcile sunt animale rapitoare, ataca orice animal din apa care e destul de voluminos. Pe langa pesti, mananca si alti delfini, foci, pasari maritime, dar ataca si mananca balene mai mari.

 

Despre reproducere stim prea putin

 

Dupa informatiile oferite de biologi, gestatia la orci tine intre 12 si 17 luni. Ca si la alte cetacee, se naste un singur urmas. Perioada de reproducere nu este legata de un anotimp anume, dar de obicei puii se nasc toamna sau iarna. Femela isi alapteaza urmasul timp de un an.

 

Durata de viata

 

Femelele traiesc in medie 50 de ani, masculii insa doar 29 de ani. Desigur pot sa traiasca si pana la 80-90 de ani (femelele) si 50-60 de ani (masculii). In al patrulea deceniu, orca nu mai e capabila de concepere. Intre doua fatari pot trece si 4-5 ani, iar in decursul vietii sale, orca da nastere la 4-6 pui. Sunt fiinte sociabile, traiesc in palcuri de 5-20 membri. Cate un astfel de grup este format din femele batrane, urmasii lor si descendentii acestora. Toata viata lor sunt unite si vaneaza in grup.

 

orci

 

Orcile sunt bune inotatoare

 

Fac parte din categoria celor mai rapide mamifere marine, putand inota si cu 50 km/h. Ca orice cetacee, avanseaza in apa cu ajutorul cozii, inotatoarele din fata servind doar pentru carmuire. Sunt in stare sa sara cu tot corpul deasupra nivelului apei. Deseori se afla in pozitie verticala, avind doar capul deasupra apei. Acest comportament inseamna ca cerceteaza teritoriul (spyhopping). Alteori lovesc cu coada sau cu inotatoarele frontale suprafata apei. De obicei stau sub apa 1-4 minute, apoi de 3-5 ori vin la suprafata timp de 10-35 secunde pentru a lua aer.

 

Comunica prin semnale acustice

 

Orcile, asemanator altor delfini, emit sunete si in baza reflectarii acestora se pot orienta, gasindu-si astfel vanatul. Dupa sunetele reflectate sunt capabile sa deosebeasca fapturi de dimensiuni identice cu a lor, dar din alta specie.

 

Coloritul orcilor

 

Au spinarea neagra si burta alba. Pata alba de pe burta in forma de trigon, incepe de la gura si se intinde pana la anus, intinzandu-se si lateral pe corp. Au o pata bine vizibila si langa ochi. In spatele inotatoarei dorsale au o pata gri in forma de sa. La animalele tinere, culoarea neagra este inca gri inchis, iar cea alba este de nuanta galbuie. Orcile din regiunea Antarctidei e posibil sa aiba o nuanta de gri. Marimea petei de langa ochi, a petei in forma de sa de pe spate si de asemenea forma inotatoarei dorsale, pot fi foarte diferite. Acestea sunt trasaturi dupa care se pot deosebi intre ele.

 

Parazitii orcilor

 

Racul parazit, denumit Cyamus Orci, s-a "specializat" exclusiv pe orci. S-a mai gasit pe corpul orcilor si remora, un fel de lipitoare. Din cauza acestor paraziti, orcilor le place sa se scarpine, dar neputand s-o faca singure, se freaca de stanci.


Tu ce zici?