No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Mamifere exotice: furnicar, tatuu

Ultima modificare: 2010-09-06 | Data publicării: 2010-09-06
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Mamifere exotice: furnicar, tatuu
Furnicarii, tatuu si lenesii sunt specii oarecum inrudite. Au dinti mici sau deloc si sunt singurele mamifere care au coloana vertebrala adaptata sapatului. Exista 30 de specii care traiesc in cele doua Americi. Unele dintre ele se hranesc cu furnici si termite, celelalte cu frunze.

Furnicarul mare

 

Desi furnicile si termitele sunt mici, ele sunt extrem de numeroase. Dintre mamiferele specializate in ingurgitarea lor, furnicarul mare este unul din cele mai mari. Cantarind pana la 40 kg, are o coada stufoasa si picioarele din fata puternice, cu gheare lungi. Nu are dinti, dar are o limba lunga si foarte lipicioasa. Se hraneste pe sol si desface musuroaiele de furnici si termite folosindu-se de gheare. In timp ce insectele alearga sa se adaposteasca, furnicarul le aduna in gura folosindu-si limba. Poate manca pana la 30 000 de furnici intr-o zi. Femelele nasc un singur pui, care este asezat pe spatele mamei.

  • Denumire stiintifica: Myrmecophaga tridactyla
  • Raspandire: America Centrala, America de Sud
  • Dimensiuni: pana la 2 m lungime, inclusiv coada

 

furnicar

Furnicarul de copac sau Tamandua

 

Este mai mic decat furnicarul mare si traieste in copaci. Isi foloseste coada subtire pentru a se prinde de crengi in timp ce se hraneste. Daca este amenintat de un pradator, se propteste pe coada si pe picioarele din spate si se apara cu ghearele din fata.

  • Denumire stiintifica: Tamandua mexicana
  • Raspandire: America Centrala, zona tropicala a Americii de Sud
  • Dimensiuni: pana la 1,1 m lungime, inclusiv coada

 

tamandua mexicana

Tatuu urias

 

Tatuu si-a luat numele de la acoperamantul ca o platosa care ii acopera aproape tot corpul. Armura este formata din sute de placi mici si dure, care functioneaza ca o carapace flexibila. Unii se pot ghemui formand o minge, daca sunt atacati. Fug sa se ascunda ori sapa in pamant folosindu-si platosa din spate, ca sa faca fata atacului. Tatuul urias locuieste in paduri si se hraneste cu termite si alte animale mici. Se adaposteste in vizuini sub pamant si femelele nasc unul sau doi pui pe an.

  • Denumire stiintifica: Priodontes maximus
  • Raspandire: America de Sud
  • Dimensiuni: pana la 1,5 m lungime, inclusiv coada

 

tatuu urias

Tatuu cu noua brate

 

Exista 20 de specii de tatuu, dar acesta este singurul care traieste in nord, in SUA. Obisnuieste sa sape in pamant sau sa fuga, in cazul unui atac. Tatuu cu noua brate este un mamifer remarcabil deoarece intotdeauna femela naste quadrupleti perfecti. In fiecare familie, puii sunt ori masculi, ori femele.

  • Denumire stiintifica: Dasypus novemcinctus
  • Raspsndire: din sud-estul SUA pana in Uruguay
  • Dimensiuni: pana la 90 cm lungime, inclusiv coada

 

tatuu cu noua brate


Tu ce zici?