No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Magotul (Macaca Sylvanus)

Ultima modificare: 2010-10-01 | Data publicării: 2010-09-29
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Magotul (Macaca Sylvanus)
Magotul (Macaca Sylvanus) a trait initial in toata Africa de Nord. Astazi, acesta traieste numai in Algeria, Maroc si Gibraltar. Prefera zonele de campie si munte. Animalele traiesc in grupuri, fiecare avand un teritoriu bine delimitat. Interesant este faptul ca masculii sunt cei care au grija de pui.

Masculii ajung, de obicei, pana la 60 de cm in inaltime, iar femelele sunt putin mai scunde. Magotii au o greutate intre 5 si 12 kg. Blana lor are o culoare maro-galbuie sau gri si le lipseste coada.

Reproducere

magot
magotfoto: http://www.flickr.com/photos/mape_s/361764832/

 

Magotii se imperecheaza toamna sau primavara. Este interesant faptul ca masculii au grija de pui. Astfel, se realizeaza o legatura intre ei si cu alti masculi din grup. La cateva zile dupa nastere, masculul incepe sa ingrijeasca puiul, il ia cu el, se joaca cu el si il fereste de vremea rece. Cand un mascul prezinta puiul altor masculi, toti incep sa-si stranga dintii si sa imbratiseze puiul. Blana maro galbuie apare la magoti la varsta de 3-4 ani; pana atunci, blana lor are o culoare inchisa, fiind mai deschisa la culoare in zona fetei.

Unde si cum traiesc magotii?

 

O colonie de magoti a fost descoperita in Gibraltar. Nu este foarte clar daca acestia sunt descendentii unei specii europene sau daca sunt descendetii maimutelor aduse din Africa. In anul 1858, populatia de magoti din Gibraltar a fost lovita de un virus si numai 3 specimene au supravietuit. Guvernatorul Gibraltarului a ordonat sa se aduca cateva exemplare din Africa, unde traiau in colonii mari.

Magotii traiesc in grupuri bine organizate, formate din 10 pana la 30 de specimene. Un grup acopera, de obicei, o zona de cativa km patrati. Magotii stau in timpul noptii pe ramurile copacilor sau intre stanci. Ziua se plimba pe teritoriul lor, sarind si jucandu-se in copaci si pe stanci. Se deplaseaza in 4 labe si se ridica pentru a observa imprejurimile. Aceste animale sunt alerte tot timpul intrucat le este frica de inamici, in special de vulturi. Cel mai mare dusman al acestor primate este omul, care ii distruge habitatul natural si omoara maimutele, pentru a preveni deteriorarea recoltei.


Tu ce zici?