No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Leul alb

Ultima modificare: 2013-01-14 | Data publicării: 2009-09-08
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Leul alb
Primul leu alb a produs nenumărate controverse în lumea iubitorilor de animale. Părerile erau împărţite: în timp ce unii au crezut că a apărut o nouă specie de lei, alţii au explicat apariţia acestor feline exotice în urma mutaţiilor genetice. Leul alb, subspecie a Leului (lat. Panthera Leo Krugeri), este întâlnit în rezervaţiile naturale din Africa de Sud. Ulterior, în urma împerecherilor selective din grădinile zoologice din lume, au apărut tot mai frecvent exemplare superbe de leu alb.

Deşi leul este cunoscut drept regele neînfricat al junglei, leul alb e unul dintre cele mai vulnerabile feline din savana africană. Datorită culorii deschise, ce nu-i permite să se camufleze, leul alb are o speranţă scăzută de viaţă. Adeseori are probleme în a vâna şi devine o pradă uşoară pentru celelalte feline teritoriale.

 

Leii albi - creaturi divine

 

Locuitorii savanelor din Africa de Sud venerează leii albi considerându-i fiinţe divine. Prima scriere legată de aceste feline uimitoare este "The White Lions of Timbavati", scrisă de Chris McBride în anul 1970. Conform unei alte autoare, Linda Tucker, leii albi erau crescuţi în rezervaţii speciale din Africa de Sud pe post de trofee pentru vânători. Aceasta povesteşte în cartea "Mystery of the White Lions - Children of the Sun God" modul în care trăiau aceste animale altminteri feroce: multe asemenea "trofee" sufereau de probleme cu membrele, aveau boli ale inimii, afecţiuni cauzate de împerecherea între rude.

Cei mai mulţi lei albi sunt întâlniţi în captivitate, în grădini zoologice, unde sunt crescuţi şi reproduşi exclusiv pentru culoarea blănii. Conform unor informaţii datate din anul 2004, în lume existau 30 de lei albi în viaţă. Desigur, numărul lor a crescut substanţial în ultimii ani.

Dacă vă întrebaţi ce anume face ca blana lor să fie albă, aflaţi că leii albi apar în urma unor mutaţii genetice cauzată de o genă recesivă denumită "chinchilla". Culoarea acestor feline poate varia de la nuanţe de blond deschis, alb ca zăpada sau chiar roşcat.

 

Gena recesivă Chinchilla

 

 

Leul alb
Leu alb. Sursa imaginii: lolosad.com

 

 

Această genă este responsabilă pentru culoarea deschisă a blănii leilor albi. O genă similară duce la apariţia tigrilor albi. Prin urmare, leii albi sunt produşi adeseori pentru spectacol şi profit.

Astfel de mutaţii apar în urma împerecherilor leilor ce au aceeaşi linie genetică, lucru ce duce, din păcate, şi la defecte fizice sau psihice, lucru adesea întâlnit în rândul tigrilor albi.

Spre deosebire de exemplarele albino, leii albi au ochii albaştri, pete închise de culoare în spatele urechilor, pe perniţele de la picioare şi au chiar un contur închis al ochilor. Animalelor albino le lipseste pigmentul de culoare, avand ochii rosii şi pete rozalii.

Masculii măsoară între 100 şi 120 de cm, ajungând să cântărească şi 260 de kg. Femelele sunt mai micuţe, măsoară doar 110 cm şi ajung să cântărească 125 de kg. Ating o viteză de 48-59km/oră.

 

Curiozităţi despre leii albi

 

 

Leul alb
Sursa imaginii: telegraph.co.uk

 

 

  • Leii albi nu sunt albinoşi! Au blana de culoare deschisă din cauza unei gene recesive. În regiunea Timbavati sunt cei mai mulţi lei albi.
  • Leii albi fac parte din specia Panthera Leo, adică leul sălbatic. O echipă de cercetători de la Global White Lion Protection Trust încearcă să demonstreze importanţa clasificării acestor feline într-o categorie specială.
  • Cele mai vechi informaţii legate de leii albi datează din anul 1938, in regiunea Timbavati, Africa de Sud. Totuşi, există mărturii orale care atestă prezenţa acestor feline uimitoare cu mult înainte de anul 1938.
  • De la descoperirea acestor feline de către Occidentali, leii albi au fost vânaţi exclusiv pentru blana lor şi relocaţi cu forţa în grădinile exotice private ale afaceriştilor excentrici.
  • Ultima apariţie a unui leu alb în natură a fost în anul 1994. Teoretic, de atunci leii albi au dispărut.
  • Nu există nici o lege care să facă referite în mod exclusiv la protejarea leilor albi.
  • În lume există în jur de 500 de lei albi care trăiesc în captivitate în grădini zoo sau în parcuri amenajate special pentru protejarea acestora.

Tu ce zici?