No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
 
 
 
 

Lama

Ultima modificare: 2010-09-28 | Data publicării: 2010-03-18
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Lama
Lama este un animal mare si puternic cu trei caracteristici importante: tine multe femele, urca pe stanci si ... scuipa. Ce-i drept, scuipa numai in cazul in care este enervat. In culturile populare, lamele sunt asociate cu populatiile de incasi dar si cu cele din Peru.

Lama: impovarata de unii, admirata e altii

 

Lama (Lama Glam) apartine clasei mamiferelor cu copitele in perechi si ordinului familiei camilelor. In tara ei de origine, America de sud, este un animal care deserveste caratului greutatilor, in timp ce in Europa este un "intretinator" exotic al terenurilor de golf.

 

De mare folos omului

 

Stramosii Lamei de azi au trait pe coasta Andine (Lama guanacoe), erau de culoare rosu-maroniu, avand capul negru-brun si burta de culoare gri murdar. Cu 4500 de ani in urma, din stramosii lamei a fost domesticita aceasta creatura de doi metri inaltime, cu o greutate de aproape o jumatate de tona, colorata si cu blana de puf.

 

 

poze lama
Lama

 

 

Un animal cu putere mare, a fost calit in muntii Andinei, intr-un climat rece, cu vegetatie razleata. Localnicii o folosesc in primul rand pentru carat (in special masculii) pentru ca se adapteaza bine conditiilor si cararilor de munte. Acest lucru indica faptul ca nivelul de hemoglobina din sangele animalului este foarte ridicat, astfel incat nici aerul dens si greu de respirat nu le face rau. Fiecare parte din lamele imbatranite este utilizata. Din pielea lor se fabrica lucruri folositoare, din blana se confectioneaza covoare, carnea lor este mancata, din grasimea lor se fabrica ceara si chiar "resturile" lor sunt utilizate drept combustibil.

 

lama animal de companie
Foto: http://www.flickr.com/photos/91994044@N00/98188354

 

Lama detine harem

 

Lama mascul este poligam: de obicei aduna sase femele in jurul lui si le protejeaza agresiv de concurenta, atat pe ele cat si teritoriul sau. Perioada de imperechere dureaza din noiembrie pana in mai, dar are loc o singura data pe an, deoarece perioada de gestatie la femela este de 11 luni. La sfarsitul perioadei se naste un singur pui, care adeseori este intarcat dupa un an. Devine matur abia in al doilea an, iar din al treilea an poate sa-si construiasca propriul harem. Durata de viata a lamei este de 20 de ani.
Lamele poate fi, de asemenea, animale de companie.

Daca doresti o lama pentru casa, atunci vei intampina probleme cu intretinerea. Vara poate pasuna si se ingriji in aer liber, dar in zilele ploioase trebuie sa aiba un colt uscat unde sa se retraga. Iar iarna are nevoie de un adapost uscat, ferit de inghet si umiditate excesiva. Pentru hrana, furajele imbogatite cu fibre se completaza cu seminte. Cu toate acestea, trebuie sa tii cont de un lucru in cresterea lamei si anume: orice intrus va fi scuipat. Prin urmare, urmeaza regula de aur: sa n-o enervezi si sa nu patrunzi pe teriroriul ei. Respecta lama!


Tu ce zici?