No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Hiena

Ultima modificare: 2010-11-19 | Data publicării: 2010-08-09
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Hiena
Hiena este cel mai comun carnivor mare al Africii. De-a lungul anilor, hienele si oamenii au intrat deseori in contact in Africa si, in trecut, in Asia si Europa. In Egiptul Antic, erau domesticite, ingrasate si mancate, dar oamenii puteau sa devina ei insisi hrana acestor animale. Parand timide si fricoase, pot fi periculoase si indraznete.
  • Denumire stiintifica: Crocuta crocuta (hiena patata)
  • Inaltime: 71 pana la 88 de cm
  • Speranta de viata: 25 de ani in captivitate
  • Habitat: savane, zone cu iarba, zone impadurite, marginea padurilor, zone subdesertice si munti pana la 3962 m inaltime.
  • Dieta: carnivora
  • Gestatie: 90 pana la 110 zile
  • Pradatori: leii, cainii de vaatoare si omul.

 

Hiena
Hiena

 

Caracteristici fizice


Din cele 3 specii de hiena care traiesc in Africa, doar hiena patata si hiena cu dungi (Hyaena hyaena), intalnita mult mai rar, pot fi gasite in Africa de Est. Hiena maronie (Hyaena brunnea), mai timida si mai mica, traieste doar in sudul Africii. Diferita de majoritatea animalelor; femela din rasa hiena patata domina masculul si il depaseste in greutate cu aproximativ 1,3 kg.

Este greu sa distingi masculul de femela. Aceste animale nu sunt hermafrodite (adica nu au organe reproducatoare masculine si feminine) si nici nu pot sa-si schimbe sexul daca doresc, asa cum cred multi oameni.

Desi organele reproducatoare exterioare ale femelei au o oarecare asemanare superficiala cu cele ale masculului, sunt fara doar si poate organe reproducatoare feminine; doar femelele au grija de pui. Nu se stie din ce cauza femelele s-au dezvoltat in acest mod, dar poate a fost necesar sa para mari si puternice pentru a-si proteja puii de masculi, deoarece aceste animale au inclinatii spre canibalism.

Habitat


Hienele patate pot fi gasite in zone cu iarba (preerie, pajiste), zone impadurite, savane, zone subdesertice, marginile padurilor si munti.

Comportament


Hienele patate sunt organizate in clanuri formate din exemplare inrudite, care isi apara zona impotriva clanurilor intruse. Centrul activitatii clanului este vizuina, unde sunt crescuti puii. Vizuina este situata in mod normal pe un teren inalt, in zona centrala a teritoriului lor. Intrarile de suprafata sunt legate intre ele printr-o serie de tuneluri subterane.

Hienele isi marcheaza teritoriul si patruleaza in perimetrul lui, eliminand o substanta cu miros puternic, secretata de glandele anale, pe tulpinile ierburilor din zonele "granitei", "latrinele", zone unde elimina fecalele, marcheaza, de asemenea, teritoriul. Datorita continutului mineral al oaselor consumate de hiene, fecalele lor au o culoare albicioasa, foarte vizibila.

Sunt animale sociabile si comunica prin chemari specifice, pozitii si semnale. Isi fac recunoscute rapid intentiile atat celorlalti membri ai clanului, cat si oamenilor. Cand hiena isi tine coada ridicata, inseamna ca va ataca. Atunci cand o tine sus si indreptata in fata, este excitata. In contrast, coada este tinuta jos cand hiena sta sau se plimba. Daca este speriata, isi pune coada intre picioare, o turteste pe burta si fuge tiptil.

Dieta


Hiena patata este un vanator priceput. Oportunista, alege cea mai rapida si usoara cale de a atrage hrana. Poate ignora hoituri proaspete daca in zona exista o abundenta de pui ai altor animale salbatice. Consuma animale de diferite tipuri si marimi (inclusiv animale domestice si chiar alte hiene), mortaciuni, oase, materie vegetala si excrementele altor animale.

Maxilarul puternic si tractul digestiv ii permit sa digere si sa obtina substante nutritive din piele si din oase. Singurele parti din prada pe care nu le poate digera complet sunt parul, coarnele si copitele. Acestea sunt regurgitate sub forma de bulgari. Deoarece hienele vaneaza mai mult noaptea si devoreaza tot, nu raman in urma lor semne ale "ospatului". Desi consuma multe oase uscate, au nevoie de putina apa.

 

Hiena la vanatoare
Hiena la vanatoare

 

Grija pentru pui


Hienele au in general intre 2 si 4 pui care, spre deosebire de alte specii, se nasc cu ochii deschisi. Puii incep sa manance carne la varsta de 5 luni, dar sunt alaptati pana la 12-18 luni, neobisnuit de mult pentru carnivore. Acest fapt este probabil o necesitate, deoarece majoritatea victimelor sunt facute departe de vizuina, iar hienele, spre deosebire de sacali sau de cainii de vanatoare, nu isi aduc prada la vizuina si nu regurgiteaza hrana pentru puii lor. La varsta de un an, puii incep sa-si urmeze mamele la vanatoare sau in cautarea mortaciunilor. Pana atunci, ei sunt lasati la vizuina, in grija unui adult.

Stiai ca... ?


  • Hienele scot o varietate de sunete, inclusiv bocete, urlete si binecunoscutul "ras", folosite pentru a alerta alti membri ai clanului aflati pe o raza de pana la 5 km fata de locul prazii?
  • Hienele mananca o mare varietate de produse animale, vegetatie sau, potrivit unor cercetatori, chiar tigai sau oale de aluminiu?

Discuta pe forum despre animalele salbatice >>>


Tu ce zici?