No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Gorilele de munte (Gorila beringei beringei)

Ultima modificare: 2010-11-19 | Data publicării: 2010-08-11
(5/ 1)
Listează articol » Trimite articol »
Gorilele de munte (Gorila beringei beringei)
Putine animale au starnit imaginatia umana in felul in care au facut-o gorilele, acestea fiind cele mai mari primate. Majoritatea gorilelor traiesc in regiuni inaccessible, in padurile tropicale africane, fiind studiate intens in ultimii 30 de ani.
  • Numele stiintific: Gorilla gorilla beringei
  • Talia: pana la 1,80 m
  • Greutate: 130- 190 kg
  • Durata vietii: 53 de ani, in captivitate
  • Habitat: paduri dese, paduri tropicale
  • Dieta: vegetariana
  • Vanata de: leoparzi, crocodili, oameni

Un lant de opt vulcani, numiti Vulcanii Virunga, strabat partea vestica a Vaii Rift, formand o parte a granitei dintre Uganda, Republica Democratica Congo (Zair) si Rwanda. Aceasta zona spectaculoasa, impreuna cu Parcul National Bwindi din Uganda reprezinta ultimul refugiu al acestei subspecii de gorile aflate pe cale de disparitie. In prezent exista doar 630 gorile de munte.

 

 

poze gorila de munte

 

Caracteristici fizice


Gorila este un animal masiv, cu un trunchi scurt si gros, piept si umeri lati. Ochii si urechile sunt mici in comparatie cu capul mare lipsit de pilozitate si botul negru lucios. Masculilor adulti in varsta li se dezvolta o creasta paroasa, facandu-le capul sa para mai mare decat este in realitate. Mainile sunt mai lungi in comparatie cu picioarele scurte si indesate. Masculii adulti sunt de doua ori mai mari decat femelele.

Habitat


Cel mai mare pericol pentru gorile este pierderea habitatului. Solul vulcanic fertil este nepretuit pentru agricultura. In Rwanda, Uganda si Congo s-a instituit un program regional de conservare a florei si faunei, care pune accent pe protejarea padurilor si a mamiferelor care traiesc aici.

Comportament


Gorila este un animal timid si retras. De regula, este pasnica, insa daca se simte amenintata, isi va apara familia cu vitejie. Familiile sunt compuse dintr-un numar de pana la 30 de membri, care sunt foarte uniti. Chiar daca grupurile sunt mai mici, acestea sunt compuse, de regula, dintr-un mascul adult, una sau mai multe femele si cativa membri tineri.

Gorilele sunt foarte atasate de membrii propriului grup si chiar daca se reunesc mai multe grupuri, la momentul despartirii, gorilele tind sa se reintoarca in grupul initial. Fiecare grup este condus de un mascul adult ce se deosebeste prin pilozitatea carunta a spatelui, reprezentand atat liderul, cat si protectorul acestuia.

Se misca in aceeasi arie de 20-25 kilometri patrati, in care se hranesc si se odihnesc pe parcursul zilei. Deoarece au un caracter nomad, gorilele isi construiesc in fiecare seara un nou adapost din ramuri, in copaci, sau din ierburi, pe sol.

Ierarhia din cadrul grupului, comportamentul ritualic si manifestarea puterii intre masculi previn conflictele din interiorul grupului.

In acest sens, gorilele urla, isi indeasa frunzis in gura, se bat cu pumnii in piept, adopta o postura dreapta, bat din picioare, fugaresc adversarul, mimand atacul.

Ce mananca o gorila de munte?


Animalele de aceasta talie necesita o cantitate mare de hrana, iar gorilele nu fac exceptie. Cu toate ca se hranesc cu o mare varietate de plante, favoritele lor sunt telina salbatica, bambusul, ciulinii, urzicile si diferite fructe. Se pare ca aceste plante le furnizeaza suficiente lichide, deoarece gorilele de munte nu beau apa.

 

gorila de munte mananca mult
O gorila consuma 30 de kg de hrana zilnic

 

Educarea si ingrijirea tinerilor


Gorilele de munte se reproduc foarte greu. Femelele dau nastere puilor doar dupa ce implinesc varsta de 10 ani, dupa care nasc cate un pui o data la 3-4 ani. Masculii procreeaza cand au 12-15 ani, daca sunt liderii grupului. Femelele sunt fertile pentru aproximativ 3 zile in fiecare luna si dau nastere unui singur pui.

Nou nascutii sunt mici si fragili, cantarind aproximativ 1,8 kg. Primele lor miscari sunt la fel de stranii ca ale unui copil, insa acestia se dezvolta de doua ori mai repede. La 3-4 luni sunt capabili sa stea pe sezut si la scurt timp se ridica si in picioare. Puiul este alaptat timp de un an, intarcat treptat, moment in care devine mai independent.

Dusmani


Singurii dusmani ai gorilelor sunt leoparzii si oamenii. Crocodilii reprezinta un potential pericol pentru gorilele din zona depresionara. In vestul Africii, gorilele au fost vanate pentru carne sau din cauza ca distrugeau recoltele satenilor, insa in estul Africii, de cele mai multe ori, au fost victimele curselor pentru antilope sau  pentru alte animale. Braconierii au distrus familii intregi, incercand sa captureze specii tinere pentru gradinile zoologice, in timp ce adultii au fost vanati pentru capete si labe, care se vindeau ca si trofee.

Stiai ca ...?

  • Gorilele ataca foarte rar oameni, dar in cazul unei confruntari, este indicat ca persoana sa stea nemiscata evitand contactul vizual.
  • Gorilele sunt sensible la infectiile cu diferiti paraziti si la diferite boli, in special la pneumonia contactata in perioadele reci si umede.

Discuta pe forum despre animalele salbatice >>>


Tu ce zici?