No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 

Gorila Mumba se mândreşte cu odrasla!

Ultima modificare: | Data publicării: 2009-05-05
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Gorila Mumba se mândreşte cu odrasla!
Kent, Marea Britanie: în urmă cu doar 10 zile a venit pe lume, în captivitate, un pui de gorila. Mumba, mama sa, nu s-a sfiit să-l prezinte vizitatorilor curioşi ai parcului Port Lymphe din Folkestone, Kent. Gorilele sunt animale pe cale de dispariţie iar îngrijitorii parcului fac tot posibilul pentru a se asigura că acestea vor mai exista şi în viitor. La doar câteva zile de la naşterea micuţului mamifer, o altă gorila dar dintr-un parc vecin, Howletts, a născut un puiuţ, crescând astfel şansele de supravieţuire ale speciei.

În sălbăticie mai există puţin peste 100.000 de exemplare de gorile Western Lowland iar studiile arată că acestea ar putea dispărea complet până în 2020 dacă nu se intervine. Habitatul natural al acestor mamifere a fost defrisat, virusul Ebola face ravagii iar braconierii nu ţin cont deloc de pericolul la care expun această specie.

Naşterea noilor pui aduce o rază de speranţă tuturor cercetătorilor care luptă pentru salvarea acestor mamifere.

Mumba, de 22 de ani, este la a treia naştere. Încă nu se cunoaşte sexul puiului întrucât îngrijitorii parcului consideră că e prea periculos să intre în cuşca proaspetei mămici. Ceilalţi doi fraţi ai puiului, Djumbah şi Ja Ja, au 13, respectiv 10 ani.

Fericitul tată, Djala, are 27 de ani. A fost salvat dintr-o situaţie periculoasă în Congo iar până acum se poate lăuda cu un număr de 26 de progenituri.

Phil Ridges, conducătorul zonei cu gorila din Port Lymphe, a ţinut să precizeze că angajaţii ştiau de sarcina Mumbei dar că toată lumea credea că va naşte mai devreme. "Toţi am fost fericiţi când am văzut că în sfârşit a născut. Atât mama cât şi puiul se simt bine."

Gorila Mumba se mândreşte cu odrasla!

 

Cealaltă femelă gorila care a născut, la câteva zile distanţă de Mumba, are 13 ani şi se numeşte Boma. Puiuţul a venit pe lume în data de 8 aprilie şi a fost numit Nkoumou.

Tatăl acestuia s-a născut în cadrul parcului Howletts, în decembrie 1993 iar împreună cu Boma (adusă de la o grădină zoo din St. Martin, Franţa) formează un cuplu de câţiva ani, aceştia având împreună 3 pui.

Lorna Wanless, persoana responsabilă cu îngrijirea gorilelor în cadrul parcului din Howletts, se declară foarte entuziasmată de succesul programului de perpetuare a acestei specii pe cale de dispariţie. "Mă bucur şi mai mult când văd că Boma şi Nkoumou au o relaţie frumoasă şi deschisă".

Ambele parcuri sunt susţinute financiar de Fundaţia Aspinall, care conduce un program de reabilitare a acestei specii de gorile care s-au născut în Congo şi Gabon dar riscă să moară din pricina condiţiilor de viaţă.

În total, în cele două parcuri, trăiesc 77 de gorile.

[sursa: dailymail.co.uk]


Tu ce zici?