No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Animale exotice: Girafa

Ultima modificare: 2010-06-08 | Data publicării: 2010-05-12
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Animale exotice: Girafa
Scrierile vechi descriu girafa ca fiind “magnifica ca aspect, bizara in forma, unica in mers, colosala ca inaltime si inofesnsiva ca si temperament”. Culturile antice din Africa au venerat girafa, asemenea unor culturi moderne din zilele noastre, acest animal salbatic fiind pictat in multe pesteri sau stanci preistorice.

Necunoscuta in afara Africii, acest animal a starnit curiozitatea umana in asa fel incat a fost uneori trimis drept cadou diplomatic pentru alte tari. In cel mai vechi registru istoric se scrie despre o girafa care a fost trimisa din "Melinda" (probabil Malindi) din Kenya pana in China in 1415. Despre acest animal s-a crezut ca este o incrucisare dintre o camila si un leopard, o eroare imortalizata in denumirea stiintifica a girafei, Giraffa camelopardalis.

Girafa este cel mai inalt animal viu, unic adaptat la vegetatie inaccesbila altor erbivore. Girafele au un mers aparte, miscandu-si ambele picioare din partea dreapta inainte, iar apoi ambele din partea stanga. Cu toate acestea, la un galop girafa isi leagana simultan picioarele din spate inainte si in afara picioarele din fata, atingand viteze de 56 de km/ ora. Are vase de sange elastice neobisnuite, cu o serie de supape care ajuta la echilibrarea sangelui care urca dintr-o data (si pentru a preveni lesinul) cand capul este ridicat, coborat sau balansat rapid. "Coarnele" girafei sunt de fapt noduri acoperite cu piele si par deasupra ochilor care protejeaza capul de eventualele accidente printre crengile copacilor.

 

girafa mananca
Girafa

Habitat

Girafele traiesc in zone aride si savane uscate, arii gasite in sudul Saharei, oriunde unde exista copaci.

Comportament

Girafa nu e un animal teritoriu, este sociabil, traieste in turme foarte libere, deschise, fara vreun lider sau coordonator al miscarii turmei. Aceasta structura reflecta faptul ca marimea girafei face tactica "siguranta in numar" nu este necesara in acest caz si faptul ca astfel copacii din care se hranesc tind sa fie despartiti. Dominanta dintre masculi este stabilita prin "miscarea gatului" - leganand capul unul in altul in testele de putere.

Grupurile de animale tinere sunt lasate impreuna singure in timpul zilei in timp ce mamele lor se hranesc. Puiul de 182 centimetri creste repede, aproximativ 2,5 cm pe zi. La 2 luni girafele tinere mananca frunze si la 6 luni este complet independent de mama sa. O girafa tanara poate supravietui si daca este intarcat timpuriu la 2 sau 3 luni. Desi putini pradatori ataca girafele adulte, leii, hienele si leoparzii isi fac simtita prezenta in preajma puilor. Oamenii de stiinta raporteaza ca doar un sfert din pui supravietuiesc primului an de viata.

 

Girafa band apa
Girafa band apa


Ce mananca o girafa?

Cand sunt protejate de pradatori, girafele se pot inmulti in zonele unde hrana este abundenta in decursul anului si pot supravietui in zone unde apa este greu de gasit. Ocazional se hranesc cu iarba si fructe ale diferitelor copaci sau arbusti, dar alimentul lor principal ramane salcamul. Girafa, care are o limba lunga, musculoasa, special adaptata pentru a selecta, pentru a colecta si trage din frunzis, se hraneste 16-20 ore pe zi, poate consuma si 30 kg de frunze. Insa in conditii de hrana insuficienta si seceta, ii ajung si 7 kg de frunze pe zi.

Pradatori si amenintari

Coada girafei este foarte apreciata de catre multe culturi africane. Dorinta de a avea bratari de noroc, pamatuf si ata de cusut sau de insirat margele i-au condus pe oameni sa omoare girafele doar pentru coada lor. Girafele sunt usor de ucis si braconajul (in prezent mai des pentru carnea lor) continua si in zilele noastre.

Stiati ca ... ?

  • In ciuda gatului lor lung, girafele au doar 7 vertebre, exact acelasi numar ca la oameni si majoritatea mamiferelor?
  • Girafele sunt deseori vazute impreuna in grupuri, desi nu formeaza grupurile complexe sociale ca alte specii de animale de campie. Grupurile de girafe sunt asociatii desirate, in continua schimbare.

Discuta pe forum despre animalele salbatice >>>


Tu ce zici?