No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Gheparzii

Ultima modificare: 2010-08-26 | Data publicării: 2010-08-26
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Gheparzii
Ghepardul este animalul terestru cel mai rapid din lume. Pe distante scurte, poate ajunge pana la 70 mile pe ora. Are picioare lungi, suple, musculoase; prezinta un cap mic, rotunjit, asezat pe un gat lung, o coloana vertebrala flexibila, un piept adanc, pernite speciale pe picioare si o coada lunga, care-l ajuta la mentinerea echilibrului.

Ghepardul este singura pisica care nu isi poate retrage ghearele. Distinctiv, "urme de lacrimi" negre se prelig de la coltul interior al fiecarui ochi pana la gura.

 

Habitatul


Gheparzii se gasesc in savanele deschise si partial deschise.

 

ghepard urmarind prada
Ghepard urmarind cu atentie prada

 

Comportament


Ghepardul este un animal solitar. Uneori, un mascul va acompania o femela pentru o perioada scurta dupa imperechere dar, de cele mai multe ori, femela este singura sau cu puii ei. Mamele ghepard isi petrec foarte mult timp invatandu-si puii sa vaneze. Antilope mici vii sunt duse la pui, pentru ca ei sa invete sa le urmareasca si sa le prinda.

Ghepardul nu rage ca leii, dar toarce, huiduie, se vaita si maraie. Cel mai frecvent sunet al sau se aseamana cu ciripitul unei pasari.

 

Hrana


De obicei, gheparzii vaneaza antilope mici, precum gazelele Thompson si Impala, dar vaneaza si diferite pasari. Acest animal se apropie cat poate de mult de prada, iar apoi, cu o viteza impresionanta, incearca sa o prinda. Odata ce a prins prada, o pune la pamant cu labele si o sufoca cu o muscatura in zona gatului. Dupa ce a ucis-o, o mananca repede si isi mentine atentia concentrata asupra necrofagilor - lei, leoparzi, hiene, vulturi si sacali, care vor fura de la acest animal pradator timid. Fata de alte feline salbatice, ghepardul vaneaza in timpul zilei, mai ales dis-de-dimineata sau seara devreme.

 

Pradatori si amenintari


Gheparzii nu sunt vazuti atat de usor precum alte pisici. Aceste animale nu sunt in numar mare, fiind pe cale de disparitie in multe zone, mai ales datorita distrugerii sau restrangerii habitatului, datorita scaderii speciilor pe care le-ar putea vana, datorita  bolilor si deceselor puilor.

 

femela ghepard
Femela ghepard arunca o privire in jur

 

In unele zone, 50-70% din puii de gheparzi mor inainte de a implini 3 luni, deoarece sunt sunt foarte sensibili la boli.

 

Stiai ca...


  • Numele de ghepard vine de la un cuvant indian care inseamna "unul patat"?
  • Puiul tanar are o blana lunga gri-albastruie?
  • Mai demult, oamenii antrenau gheparzii pentru vanatoare si multe civilizatii i-au reprezentat in arta lor si in registrele scrise?
  • Gheparzii erau atat de populari incat se spunea ca Akbar cel Mare din India detinea un adapost cu aproape 1000 de exemplare?

Tu ce zici?