No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Elefantul african (Loxodonta africana)

Ultima modificare: 2010-09-30 | Data publicării: 2010-07-15
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Elefantul african (Loxodonta africana)
Elefantul african si cel asiatic sunt singurele specii supravietuitoare ale unei clase diverse si numeroase de mamifere mari, preistorice. Analizand fosilele, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca elefantii sunt inruditi cu grupe de animale mult diferite cum ar fi Hyrax-ul din grupa rozatoarelor sau neindemanaticul Dugong.
  • Denumire stiintifica: Loxodonta africana
  • Greutate: 3,5 -6,5 tone
  • Durata de viata: 60- 70 de ani
  • Habitat: de la zonele impadurite la cele de campie
  • Regim alimentar: ierbivor
  • Perioada de gestatie: in jur de 22 luni
  • Dusmani: omul

Fosilele descoperite in Africa de Est le-au fost de ajutor oamenilor de stiinta in datarea siturilor arheologice in care s-au gasit urmele omului preistoric.

 

Cum arata un elefant african?


Elefantul african este cel mai mare mamifer terestru si printre cele mai impresionante animale. Are o trompa puternica, care indeplineste functiile de nas, dispozitiv de semnalizare si unealta pentru adunarea hranei, ingestia apei, dispozitiv pentru inlaturarea prafului si pentru sapat etc.

Trompa ii permite animalului atat miscari ample, cat si miscari delicate si precise, cum ar fi culegerea unui singur fruct sau mangaierea unui puiut. De asemenea, aceasta este capabila de miscari puternice, circulare, folosite la doborarea arborilor sau in lupta. Elefantul african are la baza trompei o structura asemanatoare cu doua "degete", spre deosebire de cel asiatic (Elephas maximus), care are doar un "deget".

Coltii sunt incisivi mult alungiti (elefantii nu au canini), 1/3 din acestia gasindu-se in interiorul craniului. Cei mai mari colti aveau o lungime de 350 centimetri si o greutate de 97 kilograme. Animale cu colti de asemenea dimensiuni nu se mai gasesc in Africa deoarece, de-a lungul timpului, vanatorii si braconierii au vanat aceste exemplare. Deoarece marimea coltilor este o caracteristica mostenita, rar vom gasi in zilele noastre colti ce cantaresc mai mult de 45 kilograme.

Atat masculii, cat si femelele au colti, desi la specia asiatica doar masculii prezinta asemenea dimensiuni. Coltii elefantului cresc pe intreaga durata a vietii acestuia si sunt un indicator al varstei. Elefantii sunt dreptaci sau stagnanci, in functie de coltii pe care-i folosesc mai des. Acestia difera de la exemplar la exemplar prin marime si forma; de aceea, asemenea urechilor, oamenii de stiinta ii folosesc in studii pentru a identifica indivizii.

Cu toate ca restul dintilor nu atrag atentia braconierilor, sunt la fel de interesanti si determina durata de viata a elefantului. Maselele cresc incepand cu cele din fata si apoi cele din spate (12 pe fiecare parte, 6 pe bolta superioara, 6 pe cea inferioara) insa, in acelasi timp, se utilizeaza doar o masea sau doua de falca.

Dintii uzati sunt inlocuiti de urmatorul rand de dinti in crestere. Acesti dinti mari au o suprafata crestata, iar ultimul molar, ce apare in jurul varstei de 25 de ani, are suprafata cea mai crestata si va rezista tot restul vietii elefantului. Daca si acesta se uzeaza, animalul, nefiind capabil de o masticatie adecvata, slabeste progresiv, ajungand sa moara la o varsta de 60- 70 de ani.

 

poza elefant african
Elefantul african

 

Urechile elefantului african sunt de doua ori mai mari decat cele ale elefantului asiatic si difera ca forma, fiind adesea asemanate cu harta Africii. Urmele, cicatricile si sistemul venos al urechii ajuta la diferentierea si identificarea indivizilor. Elefantii isi folosesc urechile ca dispozitive de semnalizare, iar in cazul in care devin agresivi, le incoarda. Cu ajutorul urechilor, animalul isi controleaza temperatura corpului. In zilele calduroase, prin miscarea sistematica a urechilor, acestia isi favorizeaza circulatia sangvina, racindu-si temperatura corpului cu pana la 12°C.

Talpa este prevazuta cu o piele groasa ca o crusta ce ajuta la mentinerea greutatii, previne alunecarea si estompeaza sunetul miscarii. Cand sunt nevoiti, elefantii se pot deplasa fara a scoate vreun sunet. De regula, au cinci degete la picioarele anterioare si patru la cele posterioare. In timpul mersului, picioarele de pe-o parte se misca la fel.

Cateodata este dificil sa determini care este femela si care e masculul, deoarece acesta nu are scrot si ambii prezinta cute in zona picioarelor posterioare. Spre deosebire de alti ierbivori, femelele au gladele mamare pe piept, intre picioarele anterioare. Intotdeauna masculii sunt mai mari decat femelele, au colti mai mari, insa femelele se pot deosebi si datorita fruntii inalte.

Discuta pe forum despre animale salbatice >>>


Tu ce zici?