No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Elefantii, animale fascinante

Ultima modificare: 2010-09-30 | Data publicării: 2010-09-30
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Elefantii, animale fascinante
Cuvantul „elefant” provine din grecescul eléfas, care inseamna „fildes”. Este cel mai mare animal terestru, cu cel mai mare creier. A evoluat in timpul Pleistocenului, apartinand familiei Elephantidae, care cuprinde trei specii de elefanti: de padure, african si asiatic (sau indian).

Caracteristicile elefantului

 

Caracteristica specifica acestui animal este trompa. Pentru ca dimensiunea ei poate ajunge la 240 cm, unii au numit-o „cel mai lung nas". Oamenii de stiinta au constatat ca trompa are 40.000 de muschi. Elefantul o foloseste cand mananca, atunci cand bea, ca „arma" cand e nevoit sa se apere si ca organ senzorial, atunci cand interactioneaza cu oamenii sau cu alte animale.

Coltii de fildes sunt, de fapt, incisivii elefantului. Ei cresc mereu si sunt o caracteristica ereditara, deosebit de fascinanta a acestor animale. Coltii unui elefant african pot ajunge la o lungime de 3 m si o greutate de 90 kg. La elefantul asiatic, dimensiunea depinde mult de sexul animalului: femelele fie n-au colti sau au dar sunt foarte mici, iar masculii au colti subtiri, ce pot atinge o lungime de 3 metri si 40 kg.

Elefantii africani au pe trompa doua protuberante ce seamana cu niste degete, dar sunt mult mai mari; au fruntea plata, urechi si colti mari. Cei indieni au un singur „deget" pe trompa, sunt mai mici, au doua protuberante in varful capului si urechi si colti mai mici.

Pielea lor are o grosime de 2,5 cm, iar culoarea parului poate fi maro sau gri. Daca e maro, poate fi din cauza ca se balacesc in noroi sau in praf, ca sa genereze caldura si sa se protejeze de razele daunatoare ale soarelui si de insecte. Uneori, elefantii africani isi folosesc urechile pe post de evantai.

 

elefanti racorindu-se in apa

elefant african

Hranire si reproducere

 

Sunt ierbivori, iar cantitatea hranei pe care o consuma este echivalentul a 5% din greutatea corpului lor. Elefantii isi petrec 16 ore pe zi mancand, dar numai 40% din mancare e digerata. Beau in jur de 110-190 litri de apa. Un alt lucru interesant este dentitia. Elefantii pot avea 28 de dinti: 2 dinti de lapte, ce se transforma mai apoi in cei 2 incisivi uriasi, 12 premolari si 12 molari.

Femelele ajung la maturitate la varsta de 11 ani si traiesc in grupuri cu alte femele. Masculii ajung la maturitate la 12-15 ani, dar prefera singuratatea. Pentru ca organele reproductive nu sunt foarte diferite, masculii si femelele pot fi confundati cu usurinta. Testiculele masculilor se afla in interior. De regula, femelele pot fi identificate dupa fruntea pronuntata.

In jurul varstei de 20 de ani, elefantii se reproduc. Inainte de imperechere, masculul elimina o urina puternic mirositoare, ce atrage femelele. Uneori emite sunete specifice. Perioada de gestatie este de 22 de luni. Niciun animal terestru nu duce o sarcina atat de lunga. Femela da nastere unui singur pui (rareori se intampla sa aiba gemeni), aproape orb, cu o greutate de 100-120 kg si o inaltime de 75 cm. Puiul de elefant se orienteaza cu ajutorul trompei si al adultilor, care il ghideaza. Femelele ingrijesc puiul multi ani de la nasterea acestuia si il apara de pericole. Un elefant poate trai intre 60 si 70 de ani, iar cand un membru al grupului moare, animalele jelesc moartea acestuia. Cel mai batran exemplar a trait 82 de ani.

Aceste mamifere nobile si linistite nu au inamici naturali. Cu toate acestea, numarul lor scade, iar astazi sunt pe cale de disparitie. Cauzele principale sunt distrugerea habitatului lor natural si braconajul. Elefantii sunt ucisi atat pentru coltii, cat si pentru carnea lor. In multe zone din Zimbabwe oamenii au ajuns sa vaneze elefantii pentru a avea ce manca, regimurile totalitariste ingreunandu-le situatia atat de mult incat locuitorii sunt practic obligati de foame sa ucida animalele salbatice, chiar daca e vorba de cele pe cale de disparitie.


Tu ce zici?