No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Delfinul Bottlenose (Tursiops truncatus)

Ultima modificare: 2010-10-07 | Data publicării: 2010-10-04
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Delfinul Bottlenose (Tursiops truncatus)
Delfinii sunt mamifere marine extrem de inteligente, care fac parte din familia Delphinidae. Se gasesc in toate apele lumii, in special in marile continentale, in zone cu apa mai putin adanca. Sunt carnivori, hranindu-se cu pesti si caracatite. Coloratia delfinilor variaza; de obicei sunt gri cu nuante mai intunecate pe spate.
  • Ordinul: Cetacee
  • Marime: Delfinul obisnuit cu nasul turtit are aproximativ 2,5 m in lungime si cantareste intre 200-300 kg.

Din cauza diversitatii specilor de delfini, acestia variaza in marime. Cea mai mica specie, Delfinul Maui, are aproximativ 1,2 m si aproximativ 40 kg. Cea mai mare specie este orca sau delfinul ucigas.

Durata de viata: Majoritatea delfinilor traiesc o viata lunga. Delfinul cu nasul turtit (sau delfinul cu bot gros) poate trai peste 40 de ani, iar orca ajunge la varsta de 70-80 de ani!

  • Dieta: Delfinii consuma o varietate mare de prada incluzad peste, caracatita si crustacee.
  • Numarul lor: Estimarea numarului delfinilor este dificila, intrucat exista numeroase specii ce se reproduc intr-o zona geografica cuprinzatoare.
  • Gama: Majoritatea speciilor traiesc in apele mai putin adanci ale oceanelor tropicale si temperate. 5 specii traiesc in rauri.

Comportament

 

Delfinii sunt cunoscuti pentru agilitatea si comportamentul lor jucaus. Astfel, acestia devin favoritii cercetatorilor vietii salbatice. Multe specii vor sari din apa si se vor ridica pentru a vedea imprejurimile si pentru a urmari vapoare, deseori sincronizandu-si miscarile. Cercetatorii cred ca delfinii isi conserva energia inotand langa vapoare.

Traiesc in grupuri de 5 pana la 100 de indivizi. Acestia vaneaza des impreuna prin imprejmuirea unui banc de pesti. Delfinii vor urmari si pescarusi, alte balene si barci de pescuit, pentru a se hrani cu pestii care se pierd.

delfin
delfini dresati

Reproducere

 

  • Sezonul de imperechere: primavara si toamna.
  • Gestatia: 9-17 luni, in functie de specie. Cand vine momentul nasterii, femela se distanteaza de grup, deseori venind la suprafata.
  • Numarul de pui: de obicei, un singur pui; gemenii sunt rari.

Odata ce puiul este nascut, mama trebuie sa-l aduca repede la suprafata pentru ca acesta sa poata respira pentru prima data. Puiul va fi alaptat intre 11 luni- 2 ani. Dupa perioada de alaptare, puiul va ramane langa mama pana la varsta de 3 pana la 8 ani.

Schimbarile climatice si alte pericole

 

Intrucat marile si oceanele sunt calde, delfinii sunt vazuti mai des in ape mai reci. Cercetatorii sunt preocupati de faptul ca aceste mamifere vor avea dificultati in a se adapta la noul habitat si la gasirea hranei. Unii delfini, care traiesc in zone unde raurile se varsa in oceane, isi pierd habitatul, intrucat nivelul oceanelor creste datorita incalzirii globale.

Delfinii bottlenose se confrunta si cu alte pericole precum poluarea marina, degradarea habitatului, incalcirea in echipamentul de pescuit si multi pier in traficul de vapoare.

Datorita popularitatii de care se bucura aceste mamifere, multe tari cerceteaza si monitorizeaza delfinii, pentru a le asigura supravietuirea. In aprilie 2009, biologii care lucrau in Banglades au descoperit o populatie de 6000 de delfini Irrawaddy din genul Orcaella. S-a crezut despre aceasta populatie ca este pe cale de disparitie.

Statutul legal/Protectie

Specii ocrotite: Delfinul de Amazon, Delfinul Bottlenose Indo-Pacific.


Tu ce zici?