No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Curiozitati despre vulpea polara (Alopex lagopus)

Ultima modificare: 2010-09-29 | Data publicării: 2010-09-29
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Curiozitati despre vulpea polara (Alopex lagopus)
Vulpea alba sau vulpea polara poate fi gasita in regiunile polare si se poate camufla in mediul aflat intr-o continua schimbare. Este singura specie de vulpi care isi schimba culoarea blanii. Daca iarna, aceasta este alba, vara capata nuante maronii.

Vulpea polara (Alopex lagopus) este cunoscuta si sub numele de vulpea alba. Acest animal poate fi gasit in emisfera nordica (nordul Canadei, Alaska, Cercul Polar). Cantareste intre 2,5 si 9 kg si poate avea o lungime cuprinsa intre 75 si 115 cm. Si-a primit numele datorita blanii albe care predomina pe toata durata iernii. De indata ce vine primavara, blana alba tinde sa devina mai subtire, iar in zona picioarelor, a spatelui si a cozii capata nuante maronii. Exista anumite exemplare care au blana albastruie in timpul iernii,  inchizandu-se la culoare vara.

Vulpea polara, stiai ca ...?

 

  • Vulpea polara sapa viziuni adanci in partea laterala a stancilor. Acest animal este cunoscut si pentru faptul ca traieste in pesteri sau vizuine. Blana ei are culoarea zapezii, ceea ce o ajuta sa scape de unele pericole.
  • Este un animal nomad. Se muta din loc in loc in cautarea hranei. In perioada verii traieste in grupuri care sunt alcatuite in mare parte din masculi si cateva femele care isi aduc puii.
  • Vulpea polara ajunge la maturitate sexuala cand implineste 10 luni. Tinde sa fie activa din punct de vedere sexual la inceputul lunii martie si ramane astfel pana la inceputul lunii aprilie. Masculii si femelele au grija de puii lor. Acestia sunt crescuti in pesteri mari si, in timp ce masculii tineri sunt cunoscuti pentru faptul ca pleaca dupa un timp, femelele tind sa ramana alaturi de familie.
  • Se foloseste de anumite sunete pentru a comunica cu celelalte vulpi. Acestea pot varia de la urlete zgomotoase (daca distanta e mare) pana la sunete ascutite (atunci cand trebuie sa avertizeze puii in caz de pericol).
vulpea polara
vulpea polara este un animal nomad
vulpea alba
vulpea are blana alba doar iarna
  • Vulpea poate fugi cu o viteza de pana la 48 km/h. Este cunoscuta si pentru faptul ca stie sa alunece pe gheata.
  • Are si cativa dusmani, precum ursii polari si lupii. Lupii si bufnitele polare ataca mai ales puii de vulpe. Ursii Grizzly sunt, de asemenea, o alta amenintare la adresa acestei specii.
  • Vulpea polara sau arctica are cea mai calduroasa blana dintre toate celelavulpile. Are un corp bine proportionat, picioare scurte si blana groasa. Are blana deasa pe labe, fiind protejata de frig atunci cand vaneaza.
  • Este singura specie de vulpe care isi schimba culoarea.
  • Coada este stufoasa, asemenea cozii pisicii. Astfel, animalul isi poate mentine echilibrul si caldura in perioadele reci.
  • Vulpea polara este omnivora. Se hraneste cu iepuri polari, pesti, soareci, veverite si fructe de padure, in special in perioada verii. In timpul iernii, mananca resturile lasate lupi sau de ursii polari (daca nu poate sa vaneze). Sapa gauri in pamant in care depoziteaza mancarea. Exemplarele care traiesc in zona de coasta consuma ouale pasarilor marine sau chiar puii.
  • Naparleste de cel putin doua ori pe an. Acest lucru o ajuta sa se camufleze in mediul aflat intr-o schimbare continua.


Tu ce zici?