No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Curiozitati despre ursii polari

Ultima modificare: 2010-10-06 | Data publicării: 2010-10-04
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Curiozitati despre ursii polari
Ursii polari exista de peste 200.000 de ani si se stie ca au fost mult mai mari decat sunt acum. Mai multi cercetatori au evidentiat ipoteza conform careia ursii polari sunt descendenti ai ursilor bruni. Pentru a se adapta diverselor conditii, corpul lor a intampinat numeroase schimbari. Acum, habitatul ursilor polari cuprinde in exclusivitate zonele arctice.

Caracteristici fizice

 

  • Ursii polari au botul lung si ascutit cu ajutorul caruia prind prada in locurile greu accesibile, precum micile sparturi din gheata.
  • Au un strat de grasime gros de 11 cm, doua straturi de blana, urechi mici si o coada mica. Toate acestea ajuta ursii sa supravietuiasca in conditii extreme.
  • Ursii polari sunt cei mai mari pradatori terestri din lume.
  • In timp ce masculii cantaresc intre 350 si 700 de kg, femelele cantaresc mai putin (intre 150 si 250 de kg).
  • Contrar credintelor populare, ursii polari nu au blana alba. Doar pare asa. Blana exterioara o acopera si o izoleaza pe cea interioara. Parul este, de fapt, transparent, iar din aceasta cauza reflecta lumina. Astfel, par foarte albi in perioada primaverii si a verii.
  • In anumite cazuri, pot avea o culoare galbuie. Acest lucru se datoreaza uleiurilor continute de focile pe care le mananca.
  • La o gradina zoologica, culoarea unui urs polar a devenit verde. Fenomentul ciudat se datoreaza abilitatii parului de urs de a reflecta lumina unor alge verzi.
  • Blana interioara este de culoare inchisa, ajutandu-i sa se incalzeasca cand stau la soare.
  • Au labe mari, de aproape 24 de cm; acestea ajuta la pastrarea stabilitatii pe gheata; distribuie greutatea in mod egal, pentru ca straturile subtiri de gheata sa reziste sub ei.
  • Fiecare laba are pernite negre care sunt acoperite cu umflaturi numite papile. De asemenea, blana creste chiar si intre degete. Degetele ii ajuta sa nu alunece pe gheata.
  • Stabilitatea lor este asigurata si de ghearele lungi care sunt groase si curbate, avand aproximativ 5 cm. Acestea ii ajuta sa tina prada.
ursi polari
urs polar

Dieta

 

  • Ursii polari au un miros foarte fin care-i ajuta la localizarea prazii.
  • Le place foarte mult carnea focilor inelate, care sunt prinse atunci cand ies din apa sa respire (o data la 15 minute). Profitand de acest lucru, ursii polari le pandesc, iar cand focile ies la suprafata sunt ucise instantaneu.
  • Uneori, cand focile stau pe gheata, ursii le pandesc, iar apoi se napustesc asupra lor de la o distanta de 6 metri, omorandu-le instantaneu, acestea nemaifiind capabile sa fuga in apa.
  • Ursii polari depind in mare masura de gheata atunci cand vaneaza. De aceea, in perioada verii, par slabiti si nu le este atat de usor sa vaneze. Totusi, supravietuiesc in aceasta perioada prin incetinirea ratei metabolice, nu-si mai consuma energia; rata metabolica normala revine in sezoanele favorabile vanatului.

 

Alte lucruri interesante

 

  • Ursii polari se deplaseaza cu o viteza de aproximativ 5-6 km/h, in timp ce femelele care au pui se deplaseaza cu aproximativ 2-4 km/h.
  • Aceste animale sunt cunoscute pentru mersul lor lent, insa au si abilitatea de a galopa asemenea cailor.
  • Cand fug, pot atinge o viteza de aproape 40 de km/h, insa doar pe distante scurte. Totusi, ursii tineri pot fugi cam 2 km fara sa se opreasca.
  • In perioada verii, ursii dorm mai mult ziua, pentru ca seara prada este mai usor de prins. Focile sunt mai active in timpul noptii.
  • Dorm cat de mult pot, pentru a-si pastra energia in perioadele in care gasesc cu greu mancare.
  • Au capacitatea de a dormi chiar si in timpul viscolelor. Sapa gropi in pamant sau in gheata si permit zapezii sa ii acopere ca o patura.
  • Vara tind sa doarma pe blocurile de gheata.
  • Femelele gestante sapa barloguri, pentru a se retrage in perioada toamnei, dand nastere puilor iarna. Dorm toata perioada cuprinsa intre iarna si primavara, iar mai apoi ies din barlog.
  • O ursoaica nu are mai mult de 2-3 pui, care traiesc alaturi de mama lor timp de 2 ani si jumatate, dupa care trebuie sa se descurce pe cont propriu.
  • Ursii polari nu hiberneaza. Dorm zile intregi, dar nu intra in hibernare.
  • Nu se sperie de prezenta omului. De aceea, pot fi periculosi daca se afla in apropierea unor asezari umane.

Tu ce zici?