No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Balene eşuate în Australia

Ultima modificare: 2013-01-14 | Data publicării: 2009-03-03
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Balene eşuate în Australia
Sydney: Aproape 200 de balene au eşuat pe o plajă din Australia, primii salvatori ajunşi la faţa locului reuşind să salveze doar câteva zeci de balene pe care le-au înapoiat în apele oceanului.

Duminică seară aproape 200 de balene pilot şi mai mulţi delfini au eşuat pe plaja Naracoopa din Kings Island. Echipe de salvare, formate din angajaţi ai Tasmania Park & Wildfire Service, împreună cu localnici voluntari, se chinuie să salveze restul de balene care au supravieţuit la mal. Unele creaturi au murit imediat ce au ajuns la mal în timp ce altele au supravieţuit şi câteva zile.

Conform datelor oferite până acum presei, 54 de balene şi 7 delfini încă erau în viaţă când au ajuns echipele de salvare iar până luni seară 48 de vietăţi marine au fost readuse în larg.

 

Balene eşuate în Australia
Balene pilot esuate in Kings Island

 

Voluntarii locali au săpat şanţuri în nisip astfel încât apa să ajungă la balene şi câteva persoane au grijă să le stropească mereu cu apă, pentru a le menţine umiditatea şi temperatura scăzută.

Din păcate, multe balene au murit. Unul dintre voluntarii participanţi la acţiunea de salvare a declarat presei că i se rupea inima de durere când a văzut scena: "Le auzeam cum plâng".

Încă nu se ştiu exact cauzele acestei tragedii însă un jurnalist pentru ziarul tasmanian The Examiner a menţionat într-un articol că e foarte posibil ca balenele să fi fost aduse la mal de un flux mic dar puternic.

Tasmania şi insulele din jur sunt zone izolate unde se întâmplă mereu astfel de tragedii. În ultimele trei luni au murit peste 400 de balene în insulele din nord-vestul Tasmaniei.

Balenele pilot sunt printre cele mai mici specii de balene. Astfel de eşuări nu sunt o noutate pentru insulele din Australia şi Noua Zeelandă însă motivele sunt încă necunoscute. Există mai multe ipoteze printre care deranjarea cu sonare a populaţiilor de balene sau sondele de gaze şi petrol din largul oceanelor.

Ciudat la această nefericită întâmplare e faptul că alături de balene au eşuat şi delfini.

 

Balene esuate in Kings Island, Australia

 

(foto: GFDL / Erik Christensen)

Intră pe forum şi discută despre acest subiect!


Tu ce zici?