No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Porci de rasă: Mangalita

Ultima modificare: 2010-10-22 | Data publicării: 2010-02-03
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Porci de rasă: Mangalita
Rasa de porci Mangalita este una dintre cele mai apreciate rase în Europa datorită cărnii gustoase și parselate pentru care este crescut animalul. Cu un nas fragil și cârn, cu părul creț blond sau roscovan, doar pulpele lungi îi lipsesc acestui porc grăsun. În rest e numai bun de untură și cârnăciori.

Putem să creștem câini, pisici, cai însă ce ne-ar împiedica să creștem și purcei ca animale de companie? Dintre rasele de porci, avem de unde alege. Oferta este generoasă: există porci pitici, porcușori miniaturali, cu burta atârnândă sau mangalita unguresc. Cu un trup mic, oase subțiri și cu părul creț.

Datorită acestei rase de porci, sectorul maghiar al porcinelor se poate mândri cu recunoașterea europeană. Mangalita este, din cele mai vechi timpuri, porcul crescut pentru grăsime. Astăzi este valorificat pentru carnea sa sănătoasă și nu de dragul a ceea ce a fost el în trecut.

 

Mangalita, porcul cu înfățișare de oaie!


Datorită părului sau lânos și creț, amintește de un miel, ce-i drept, unul mai murdar și mai mare.
Trupul îi este acoperit uniform cu păr creț care poate avea 4 culori diferite:

porc pentru carne
Porc Mangalita blond

 

  • blond,
  • gri,
  • negru (care a dispărut în prezent! ) și
  • roșcat.

Are capul mic, urechile uriașe care atârnă în față. Are un gât mare și ceafa lată, cilindrică și scurtă. Trunchiul este potrivit de lung, spatele musculos, solid. Pieptul este adâncit, burta mare (trăsătură specifică porcinelor!) și picioarele scurte.

 

Cum se cresc porcii Mangalita?


Porcul Mangalita are o dezvoltare lentă, se maturizează devreme, este prolific (fată 5-6 purcei), suportă foarte bine întreținerea extensivă, în spațiu liber, căreia i se adaptează ușor. În libertate poate alerga după bunu-i plac, se poate odihni, mai pe românește: poate trăi liniștit. Dacă are parte de o creștere „deschisă”, adică în libertate, fără constrângeri și cuști de metal, vă veți bucura de o carne delicioasă, de o culoare mai închisă, carne preferată până și de amatorii de produse bio.

Carnea acestei rase de porc conține puțină apă, în comparație cu cea rezultată de la porcii crescuți intensiv, în spații cu multe alte animale îngrămădite. Tocmai de aceea, acest porc este recomandat pentru obținerea produselor de carne bazate pe uscare și pentru fabricarea șuncii.

purcelus mangalita

 

Creșterea rapidă, așa cum este realizată astăzi, nu duce întotdeauna la obținerea de produse sănătoase. Întărirea cărnii îi conferă produsului un gust mai bun deoarece aromele se bazează compuși care se dizolvă în grăsime.

Așadar, porcul Mangalita este crescut pentru carnea sa și nu pe post de posibil înlocuitor al câinelui loial. Dar, atâta timp cât încă există oameni specializați care consideră că acest porc nu trebuie crescut în ferme mari, la înghesuială, ci lăsat liber în mediul natural, porcii Mangalita o vor duce mult și bine. Iar intervenția persoanelor care se ocupă cu protejarea animalelor, nu face decât să ajute această rasă de calitate. În timpul vieții, primesc absolut tot ceea ce le este necesar și, mai presus de orice, odihnă (porcii suportă foarte greu stresul), mâncare sănătoasă și o viață ferită de antibiotice.


Tu ce zici?