No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Mini porcusorii - cele mai cautate animalute de companie!

Ultima modificare: 2013-01-15 | Data publicării: 2010-03-08
(5/ 1)
Listează articol » Trimite articol »
Mini porcusorii - cele mai cautate animalute de companie!
Mini porcusorii sunt animalute nu doar inteligente, dar si ascultatoare. In Statele Unite sunt foarte indragite, dar nici Europa nu se lasa mai prejos, din ce in ce mai multi fermieri si oameni obisnuiti ocupadu-se de cresterea lor. Fenomenul a luat amploare mai ales in Germania si Olanda. Afla mai multe despre mini porcusorii de companie!

Exista mai multe specii de porci pitici, precum vietnamez cu pantecul oval sau piticul de Yucatan.

Porcul pitic il putem recunoaste dupa coada dreapta, urechile ridicate si drepte si, dupa cum ii spune si numele, dimensiunea redusa a trupului. Unele rase de porci au nasul ridat, altele au nasul neted. Spinarea lor este de obicei dreapta, respectiv lasat putin in jos. Pot fi intalniti in variante de negru, negru si alb, roz, foarte rar alb complet. Rasele americane ajung sa cantareasca intre 25 si50 kg, in timp ce rasele germane ating intre 12 si35 kg. Porcii pitici traiesc pana la 12-15 ani. Daca sunt crescuti in conditii corespunzatoare, pot deveni rezistenti la foarte multe boli. Nu au mari probleme cu bolile ereditare.

Mini porcusorii au nevoie de plimbari!
specii de porc pitic
Porc pitic

Purcelusii pitici sunt animale foarte curate. Pot fi tinuti in casa, insa nu e un lucru absolut necesar. Recomandarea noastra este sa le faceti un cotet mare cu deschidere la o gradina spatioasa. Nu tolereaza spatiile inchise, fara lumina naturala sau murdare. De asemenea, la fel ca un caine sau o pisica, si porcii pitici au nevoie de o familie, adica au nevoie de oameni, cei care suplinesc rolul mamei si care devin companioni ideali pentru aceste animale. Purcelusii pitici se ataseaza foarte rapid de oameni.

Pentru ca sunt predispusi la obezitate, si mini porcusorii au nevoie de multa miscare.  Din fericire, cand sunt mici alearga foarte mult, sunt zburdalnici din fire, trasatura care se domoleste pe masura ce cresc. Tocmai de aceea mini porcusorii trebuie tinuti intr-o gospodarie care sa le ofere posibilitatea de a face miscare, de a colinda gradina si curtea in lung si-n lat. Tinuti in casa (dupa modelul sugerat de vedetele de la Hollywood), aceste animale se ingrasa, devin apatice si se transforma intr-o varianta miniaturala a porcului domestic.

Un loc potrivit poate fi o cusca, in jur de 80 cm latime si inaltime, captusita cu fan sau chiar cu o patura. Neaparat iesirea din cusca trebuie sa fie lata si sa lase sa intre lumina zilei.

Purcelusul pitic este atat de exigent, incat niciodata nu-si face nevoile acolo unde "locuieste". Daca ii desemnati in gradina un locsor pentru toaleta, pe care mereu il curatati, dupa un timp se va obisnui cu acel loc.

miniporcusor animal de companie
Mini porcusor de companie

 

In zilele toride de vara, purceii adora sa se scalde. Asa ca, in ograda animalului, e indicat sa aveti un bazin cu apa rece. Oricum apa se va incalzi de la soare, nu e necesar sa o incalziti. Purcelusul poate fi spalat doar cu apa curata, nefolosind nici un fel de spuma de baie. Daca se raneste in urma nazdravaniilor pe care le face in curte, ei bine, aceste rani le ungeti cu miere sau ceara de albine. Se vor dezinfecta si se vor vindeca rapid iar animalutul nu va suferi!

Ce mananca un mini porcusor?

Printre alimentele preferate ale acestui animal se afla cerealele macinate (orz sau ovaz), lucerna si porumbul. Daca dimineata ii dati 100 gr de nutreturi uscate si 100 gr de tarate (amestecat cu apa), aceasta portie este suficienta pentru un purcelus de 15 kg.

Pentru evitarea bolilor, e indicat sa nu-i dati carne de porc (!), resturi de mancare sau dulciuri. Daca neaparat vreti sa-i dati ceva dulce, atunci puteti sa-l rasfatati cu stafide si cu fructe uscate.

porc pitic
Alegerea porcului pitic


Dintre fructe, puteti sa-i dati diverse soiuri de mere, insa perele, soiuri diferite de pepene si prune sunt bogate in calorii si se recomanda administrarea cu moderatie. Banana sunt bune, dar pot constipa animalul.
Foarte important: nu uitati sa-i asigurati apa proaspata zilnic.

De unde pot cumpara un mini porcusor?

La cumpararea unui purcelus pitic se impune sa verificati conditiile in care este crescut, cu ce este hranit, in ce loc este tinut, cum arata parintii si fratii lui, daca prezinta simptome de boala sau malnutritie etc. Numai dupa ce ati trecut in revista aceste aspecte va recomandam sa cumparati un mini porcusor. In ceea ce priveste costul de achizitie al unui astfel de animal, in multe cazuri poate costa cat un caine cu pedigree, in functie de fiecare crescator.

Discuta pe forum despre porci >>>


Tu ce zici?