No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Animale de curte: porcul!

Ultima modificare: 2009-09-17 | Data publicării: 2009-09-16
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Animale de curte: porcul!
Indiferent de continentul sau ţara unde locuieşti, în mod sigur vei găsi cel puţin o gospodărie care are măcar un porc crescut pentru carne. Desigur, dacă eşti George Clooney, vei creşte un porc ca pe un animal de companie însă principala utilitate a acestui animal e aceea de a servi drept hrană pentru om.

În lume, carnea de porc este cel mai des folosită, în proporţie de 40%, excepţie făcând statele arabe. Există peste 350 de rase de porc, multe dintre ele cunoscute doar la nivel local. Pentru a uşura clasificarea lor, rasele de porci au fost împărţite în 4 mari grupe, conform dr. ing. Nicolae Zeneci*:

  1. rase mixte unde regăsim Marele Alb, Landrace, Duroc.
  2. rase de carne unde sunt incluse Pietrain, Landrace Belgian, Hampshire.
  3. rase de reproducţie grupă din care fac parte Meishan, Jianxing (rase chinezeşti).
  4. rase locale care se întâlnesc predominant în zonele defavorabile, unde condiţiile de creştere a animalelor sunt precare.

Porcii din rasele mixte sunt buni atât pentru reproducţie cât şi pentru îngrăşare şi carcasă, porcii de carne sunt crescuţi aproape exclusiv pentru carcasă iar porcii chinezeşti din rasele de reproducţie oferă cele mai mari recolte: între 14 şi 17 purcei la o singură fătare.

 

Porci de rasă

 

MARELE ALB - una dintre cele mai cunoscute şi mai întâlnite rase din lume. Pot fi identificaţi uşor datorită urechilor lungi şi uşor aplecate, un corp masiv şi robust, culoarea albă a pielii şi capul mare.

 

Animale de curte: porcul!
Porc Marele Alb. Foto: fwi.co.uk

 

A apărut în Anglia, fiind declarat rasă în 1868. Porcul din familia Marele Alb se adaptează foarte usor oricăror condiţii climatice. Este utilizat în încrucişări cu porci din rasa Landrace pentru creearea vierilor.

E recomandat ca prima fătare să aibă loc în jurul a 340-350 de zile. Ating 100 de kg. în 170-180 de zile. Stratul mediu de grăsime este de 14 mm la vieri şi 16-17 mm la scroafe.

LANDRACE - a apărut în urma încrucişărilor dintre porci din rasa Marele Alb cu diverse rase locale din Danemarca. Se remarcă prin corp lung şi alb, talie mijlocie spre mare, capul mic şi urechi mari, lungi şi aplecate în faţă, acoperindu-i ochii.

 

Animale de curte: porcul!
Landrace. foto: blog.pennlive.com

 

Porcii din rasa Landrace sunt crescuţi pentru carcasă şi carne. Prima fătare se recomandă la vârsta de 345-350 de zile, atingând 100 de kg în 175-180 de zile. Stratul de grăsime la vieri este de 13 mm, respectiv 17 mm la femele.

DUROC - e o rasă americană, dezvoltată în nord-estul Statelor Unite ale Americii. A devenit, în scurt timp, una dintre cele mai răspândite rase de porci din America, fiind apreciaţi în special pentru carcasele superioare.

 

Animale de curte: porcul!
Duroc. foto: flickr.com

 

Porcii din această rasă sunt de talie medie spre mare, se recunosc uşor datorită culorii roşcate a trupului cilindric şi lung. Se recomandă ca prima fătare să aibă loc la 345-348 de zile, ajungând la 100 de kg în 170-180 de zile. Stratul de grăsime se situează între valorile 13 şi 17 mm, în funcţie de genul animalului.

HAMPSHIRE - de asemenea, o rasă americană dezvoltată în statul Kentucky. Porcii din această rasă sunt de talie medie, fiind uşor recunoscuţi datorită trupului colorat în alb şi negru, capul mare cu rât alungit şi urechi mici. Sunt apreciaţi şi crescuţi pentru carne.

 

Animale de curte: porcul!
Hampshire. foto: flickr.com

 

Prima fătare are loc la vârsta de 370 de zile, atingând suta de kilograme în 195-200 de zile. Stratul de grăsime variază între 12 şi 14 mm, scrofiţele fiind mai grase.

 

Boli şi tratamente

 

Aproape orice mic fermier ştie că o cocină cu porci trebuie să fie lipsită de rozătoare. Să nu uităm că micuţele mamifere sunt responsabile de transmiterea multor boli, multe dintre ele mortale. Aşadar, cele mai periculoare boli ce pot afecta porcii sunt: ascaridioza, trichineloza, scabia sau păduchii.

 

Animale de curte: porcul!

 

Râia sarcoptică este de fapt o dermatită foarte contagioasă produsă de Sarcoptes scabiei var.suis. Infestaţia cu acest vierme duce la scăderea ratei de creştere la porci. În administrarea tratamentului, doctorul sau fermierul trebuie să poarte mănuşi de protecţie pentru a evita transmiterea afecţiunii.

Tratamentele recomandate în cazul bolilor parazitare sunt:

  • Rombendazol pulbere insolubilă, Loditac 20, Loditac 200 sau Oxibendazol pentru alungarea endoparazitozelor.
  • Ivermectină injectabilă sau în furaj, în cazul vierilor sau a scoafelor mari. Pentru că vierii şi scroafele sunt pasibile să se infecteze cu această boală, se vor aplica tratamente în special acestor exemplare, pentru a evita transmiterea asupra generaţiilor următoare.
  • Romparasect, Neguvon, Neocidol, Alugan pentru tratamentul împotriva ectoparaziţilor

În cazul bolilor infecţioase bacteriene, precum salmoneloză, clostridioză, bruceloză, stafilococi, tratamentul constă în administrarea antibioticelor după efectuarea unei antibiograme. Evident, medicul veterinar e singurul care vă poate ajuta în acest sens.

În cazul pestei porcine, nu există un tratament aprobat legal întrucât porcii care s-au vindecat de pesta porcină au rămas purtători ai acestui virus. Astfel că pentru a preveni infestarea cu această boală infecţioasă virală, se optează pentru vaccinare.

 

Vaccinarea porcilor

 

Vaccinarea contra pestei porcine se realizează prima dată la vârsta de 65 de zile a purcelului, următoarea doză administrându-se la 85 de zile şi ultima la 120 de zile.

Vaccinul împotriva rujetului se administrează la 92 şi 120 de zile.

Scrofiţele gestante sunt supuse unui program strict de vaccinare, împotriva leptospirozei, anaerobiozei şi colibacilozei după cum urmează:

  • Leptospiroză: prima doză la 55 de zile de gestaţie, cea de-a doua fiind administrată la 65 de zile de gestaţie.
  • Anaerobioză şi Colibaciloză: prima doză la 75 de zile de gestaţie, a doua doză la 95 de zile de gestaţie


Vrei să afli mai multe despre aceste animale? Abonează-te la newsletter! E gratis!


________________________________________________________
* "Creşterea porcinelor în fermele mici conform cerinţelor Uniunii Europene", de dr. ing. Nicolae Zeneci, carte apărută la ed. Alex-Alex & Leti Pres

Tu ce zici?