No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Reproducerea caprelor

Ultima modificare: 2010-08-31 | Data publicării: 2010-08-31
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Reproducerea caprelor
Pentru crescatorii de capre, este foarte importanta cunoasterea elementelor de baza atunci cand vine vorba de ingrijirea animalelor. Procesul de reproducere a acestora necesita nu doar o grija sporita, ci si o vizita la medicul veterinar.

Intelegerea elementelor de baza ale gestatiei la capre, ce pregatiri trebuie facute si cand este timpul ca o capra sa se inmulteasca, va creste sansa ca aceasta sa aiba o gestatie sanatoasa.

 

Notiuni elementare despre reproducere

 

iezi
Iezi

Caprele, ca si multe alte animale crescute pentru carne si lapte, intra in calduri la intervale periodice in lunile de toamna, cu toate ca acest lucru poate varia in functie de locatia in care sunt crescute. In climatele temperate, o capra poate sa fie in calduri in orice perioada a anului.

De regula, fiecare gestatie inseamna un ied. In unele cazuri, caprele pot da nastere la gemeni.

O capra va fi capabila sa se reproduca la varsta de un an. In medie, femela trebuie sa atinga greutatea de 34 de kg inainte sa se inmulteasca, cu toate ca acest lucru poate varia in functie de rasa si de descendentii acesteia.

In lunile de toamna, ziua devine tot mai scurta, iar acesta este semnul ca incepe sezonul de imperechere al caprelor. In aceasta perioada este ceva normal sa vezi o capra in calduri. In zonele ecuatoriale, aceste animale se inmultesc pe tot parcursul anului.

Cu o perioada de gestatie de aproximativ 150 de zile, o capra ar putea da nastere unui ied in lunile de primavara.

 

Pregatirea pentru gestatie


Crescatorii apeleaza la veterinar pentru ca acesta sa vaccineze animalele inainte de imperechere.

Cand te pregatesti sa duci la imperecheat o capra este esential ca aceasta sa fie sanatoasa. Daca are multe kilograme peste valoarea normala sau e bolnava cronic nu va fi buna de imperecheat. Este absolut necesara o vizita la veterinar. De asemenea, acesta te poate sfatui cu privire la o anumita dieta.

Exista diferite boli care pot afecta capra gestanta si iedul din pantecul ei. Pe langa vaccinarile anuale regulate, care includ antitetanosul, Clostridium Perfringen tip C si Toxoidul Difteric (D), exista vaccinuri speciale care trebuie administrate animalului inainte de a se inmulti. Clamidioza sau Campylobacterioza, alaturi de Leptospira, sunt cateva dintre cele mai comune vaccinuri administrate caprelor.

 

Recunoasterea semnelor de graviditate

 

capra

Cand o capra este in calduri, acest lucru indica faptul ca ea este pregatita sa se inmulteasca. Schimbarile comportamentale care sunt asociate unei capre in calduri sunt vocalizarile acesteia (altfel spus „chemarea partenerului"), cautarea altor capre, interesul crescut pentru tapi si lingusirea, ceea ce include datul din coada. Apetitul scazut nu este ceva anormal la animalele care sunt in calduri.

Exista cateva moduri prin care sa iti pot da seama daca un act de reproducere va avea succes. Aparatele cu ultrasunete pot detecta cu eficacitate un embrion la aproximativ 45 zile de gestatie.

De asemenea, exista alte doua forme prin care poti testa daca animalul e sau nu gestant. Unul dintre teste examineaza nivelul hormonilor prezent in laptele sau in sangele caprei. O alta metoda testeaza nivelul anumitor proteine din sangele acesteia.

Remarcabil este faptul ca nu iti poti da seama daca o capra este sau nu gravida doar uitandu-te la ea, chiar si la gestatiile tarzii.


Tu ce zici?