No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

“Capra care lesina” din Tenessee

Ultima modificare: 2010-04-29 | Data publicării: 2010-03-09
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
“Capra care lesina” din Tenessee
Denumirea ne spune mult despre principala caracteristica a acestei capre de rasa. “Capra care lesina” se mai numeste si capra de carne din Tenessee, capra texana cu picior de lemn, capra incremenita sau capra panicata.

Simptomul Myotonia congenita

Capra care lesina a fost denumita astfel pentru ca atunci cand se sperie sau e foarte entuziasmata intepeneste dintr-odata, de parca ar lesina. Simptomul, denumit medical Myotonia congenita, este consecinta a contractarii involuntare a celulelor musculare. Cand se sperie, aceasta capra parca ramane paralizata din cauza contractarii muschilor, iar de cele mai multe ori cade din picioare. Dar asta nu inseamna ca ele lesina in sensul propriu-zis. Intensitatea simptomelor diferă de la o capra la alta. Afectiunea este congenitala, adica aceste animale se nasc suferind de Myotonia Congenita.

Originea "Caprei care lesina"

In ceea ce priveste originea acestei rase, stim că a fost naturalizata de un fermier pe nume John Tinsley, care s-a mutat in statul Tennessee in anii 1880. A adus cu el cateva capre ciudate, a caror veste s-a raspandit repede în acea zona. Aceste capre nu fugeau de fermieri, nu urcau si nu sareau gardul, pe deasupra aveau un fizic musculos si se reproduceau repede. Cei din zona s-au straduit sa produca exemplare de dimensiuni mai mari. La sfarsitul anilor 1980 aceasta rasa a fost redescoperita. O parte din oameni au apreciat tendinta acestora de a creste si a se inmulti rapid, iar altii au vazut in ele ceva special si nou.

Aspectul rasei

Desi marimea "caprelor care lesina" difera, musculatura acestor animale este apreciata de crescatori. Urechile acestei rase sunt mai mari si sunt mai apropiate pe cap, decat cele ale caprelor de simmental, dar nu sunt atat de lungi ca ale caprelor nubiene sau ale caprelor spaniole. De obicei, fruntea lor este infundata. La majoritatea exemplarelor cresc si coarne care difera ca marime si ca mod de rasucire. Majoritatea au par scurt, dar cateodata pot aparea iezi cu parul lung.

"Caprele care lesina" pot avea diverse culori. La nasterea iezilor, fermierii asteapta cu inima-n dinti sa vada, daca vreun ied are o culoare rar intalnita. Crescatorii incearca sa le incruciseze pentru a obtine exemplare cat mai diverse. Aceasta rasa este specifica Statelor Unite ale Americii.

 

Capra care lesina din Tennessee

Discuta pe forum despre animale domestice >>>


Tu ce zici?