No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Animale domestice: oaia!

Ultima modificare: 2012-06-28 | Data publicării: 2010-03-09
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Animale domestice: oaia!
Oaia este un animal domestic umil, pasnic, fara pretentii si suporta oamenii in jurul casei. Aceasta "masina automata de tuns iarba", este un mamifer necesar gospodariei omului, blana-i fiind pretioasa, iar mielul aproape nelipsit din meniul de Pasti al romanilor.

Oaia, cateodata animal de companie

 

Stramosul oilor de pe meleagurile europene este oaia Arkal (Ovis vignei arkar), pe care stra-stra-strabunicii   pastorilor europeni au crescut-o pentru blana, carnea si laptele ei. In zilele noastre este crescuta mai ales pentru profit, dar se mareste si numarul celor care tin oaia ca animal de companie (ce-i drept, in Romania acest fenomen este prea putin intalnit).

Oaia este un animal ierbivor si ar putea trai numai cu iarba. De aceea, este prima optiune in cazul fermelor care au pasuni de foarte buna calitate. Se reproduce usor si in conditii naturale. Ajunge la maturitate sexuala la sase luni, insa devine fertila doar dupa alte cateva luni, cand atinge 75% din masa corporala maxima. In prima jumatate a toamnei intra in calduri, stare care dureaza circa 6 saptamani. Perioada de gestatie este de 150 de zile, la sfarsitul careia oaia naste de obicei un singur pui. Oaia traieste mult, uneori depasind chiar 10 ani, dar s-au auzit si de oi ce au ajuns la venerabila varsta de 25 de ani.

 

Oaia pe pasune

 

Pentru a tine o oaie ai nevoie de paie, fan, pasune si o poiata uscata. De cate ori ai ocazia, las oile pe pasune, fiindca la baza cresterii acestor animale sta iarba proaspata. In Anglia oile sunt tinute pe pasune si iarna, avand insa asigurat un loc uscat unde se pot adaposti de ploaie si zapada. Trebuie sa ai grija ca de pe pasune sa inlaturi excesul de plante leguminoase pentru ca se pot umfla din cauza lor. Pasunea ideala are o gama bogata si variata de iarba si teren uscat. Oile rontaie cu placere morcovi, asa ca din cand in cand, le poti da si astfel de produse.

miei poze
Mielusei

 

Cresterea unui miel

 

Daca vrei sa cresti cateva oi in gospodarie, atunci asigura-te ca ai cumparat un miel care sa aiba mai mult de 3 saptamani, deoarece pana la acea varsta se hraneste exclusiv cu lapte matern. Laptele de oaie poate fi inlocuit doar cu lapte de capra, zilnic 600-800 ml impartit la mai multe mese. Din a treia saptamana poate primi si fan, iar din a patra saptamana mananca furaje. Pentru ca ii place sa manance si pentru ca-l ajuta sa se dezvolte, este necesar sa-i pui la dispozitie mereu cantitati suficiente de fan si furaje pentru oi. La varsta de 4 saptamani poti sa il lasi pe pasune, binenteles sub supraveghere, mai ales daca locuiesti in apropierea unei paduri unde traiesc lupi si vulpi. Apa potabila si sarea de lins sunt alte doua produse care nu trebuie sa lipseasca din dieta unei oi sau a unui miel. La 10 saptamani un miel poate fi intarcat. Discuta cu veterinarul din zona ta pentru a stabili impreuna vaccinarile necesare oilor.

 

Tunderea si imbaierea oilor

 

Oile sunt tunse o data pe an, de obicei in a doua jumatate a primaverii, un proces necesar pentru pastrarea sanatatii. Si ingrijirea unghiilor face parte din indatoririle proprietarului, pentru ca unghiile prea mari pot cauza boli la nivelul copitei. Trebuie sa fii foarte atent la igiena, pentru ca multe boli pot slabi imunitatea oii. De exemplu, drumul noroios si culcusul umed pot duce la imbolnavirea copitelor.

Si la hranire trebuie sa gasesti o cale de mijloc: daca primeste prea putin furaj, atunci oaia slabeste, daca primeste prea mult nutret se umfla si se intoxica cu acid lactic. Apoi, nu uita ca si oile trebuie deparazitate frecvent.


Hranirea cu biberonul a unui miel de o luna

Tu ce zici?