No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Terapia cu ajutorul cailor

Ultima modificare: 2010-09-30 | Data publicării: 2010-03-17
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Terapia cu ajutorul cailor
De la inceputul civilizatiei umane, calul a fost un prieten de nadejde. Caii ne ajuta in numeroase situatii de zi cu zi, chiar si in medicina. Terapia cu ajutorul cailor castiga tot mai mult teren in ajutorarea persoanelor cu probleme neurologice, afectiuni mentale, fizice si psihologice ori cu dizabilitati.

Terapia cu cai consta in calaritul terapeutic si in preocuparea fata de aceste animale mari. La prima vedere, totul pare foarte simplu: "plimbarea calare". Cu toate acestea, terapia necesita multa pricepere deoarece pe perioada ei totul este in miscare, iar pentru a da rezultate este nevoie de experienta specialistului (hipoterapeutului). Acesta nu incearca sa influenteze calul in vreun fel, dar la schimbarea unor miscari, corecteaza pasii acestuia. Hipoterapia este de mai multe feluri si depinde de problema care trebuie tratata.

 

Hipoterapia

 

Iata cateva afectiuni care pot fi tratate prin hipoterapie:

  • dizabilitati motorii,
  • dizabilitati mentale,
  • distrofie musculara,
  • paralizie,
  • accident cardiovascular,
  • deviatii ale coloanei vertebrale etc..
    imagini cai
    Terapia cu ajutorul cailor

Pe parcursul hipoterapiei, calul reprezinta un "instrument terapeutic" in cadrul caruia atat animalul, cat si omul, executa exercitii specifice. Ritmul linistitor al calului, puterea, caldura si cele trei modele tri-dimensionale de miscare asigura exercitii sanatoase cu imbunatatirea circulatiei, a tonusului muscular, echilibru si putere calareţului, asemanatoare cu mersul corect si sanatos. Totodata are efecte asupra tonificarii musculaturii, o pozitie corecta a coloanei vertebrale, cat si un ritm optim de miscare. Aceste terapii pot fi conduse de catre terapeuti specializati sau fizioterapeuri ori terapeuri ocuparionali.

 

Pedagogia medicala de calarit

 

In primul rand este vorba despre tratarea copiilor cu probleme de limbaj, afectiuni mentale, fizice si psihologice, tulburari de comportament si autism. Pe parcursul terapiei cel mai important aspect este contactul direct cu mamiferul, ritmul linistitor al acestuia si caldura pe care o degaja. Acest lucru ajuta pacientul sa se relaxeze la maximum. Ingrijirea calului creste puterea de responsabilitate a pacientului si dezvolta increderea in societate.

 

Calaritul sportiv pentru persoane cu dizabilitati

 

Aceasta parte a terapiei cu cai se ocupa cu: petrecerea utila si placuta a timpului liber, cat si infiintarea unei noi ramuri sportive, ajutand incadrarea persoanelor cu dizabilitati in societate. Cine va fi in stare, ori cine va ajunge sa fie in stare sa practice o ramura sportiva hipica, poate concura chiar si cu oameni sanatosi. Poate deveni, nu numai un sport de petrecere a timpului liber, ci si unul competitiv.


Tu ce zici?