No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Sufocarea la cai

Ultima modificare: 2010-10-18 | Data publicării: 2010-10-06
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Sufocarea la cai
Sufocarea are loc atunci cand un corp strain ramane in esofagul calului. Tubul dintre gura si stomacul calului se blocheaza si calul nu mai poate inghiti. Aceasta reprezinta o urgenta veterinara si, desi iti poti da seama unde e umflatura, ar fi bine sa nu intervii.

Ce cauzeaza sufocarea si care sunt semnele acesteia?

 

De cele mai multe ori, obstructia este cauzata de hrana care nu a fost bine mestecata si a fost inghitita rapid. Dar este posibil, in cazul cailor curiosi, sa inghita obiecte straine sau bucatele de lemn, daca rod peretele grajdului sau trunchiuri de copaci.

Semnele sufocarii sunt:

cal
  • Incercari repetate de a inghiti.
  • Dureri care pot fi insotite de transpiratie si alte simptome ale durerilor acute.
  • In nari pot sa apara urme de mancare.
  • Blocajul se poate simti prin piele de-a lungul gatului.
  • Salivare abundenta.

Ce trebuie sa faci cand calul se sufoca si cum poti preveni sufocarea?

 

Sufocarea este o urgenta medicala. Daca suspectezi ca poneiul sau calul tau se sufoca, cheama imediat medicul veterinar. Scoate toata mancarea din grajd. Daca simti umflatura unde s-a produs blocajul, nu incerca sa o misti in vreun fel. Esofagul poate fi vatamat sau o parte din mancare ar putea patrunde pe caile respiratorii – o situatie care ar putea provoca pneumonie.

Sufocarea poate fi prevenita prin:

  • Inmuierea alimentelor sub forma de granule, cum ar fi borhotul de sfecla, care isi poate mari dimensiunile daca este umezit.
  • Incetinirea ritmului de hranire al cailor lacomi, punandu-le in vasul cu mancare cateva pietre mai mari, pentru a-i face sa adune mai greu mancarea.
  • Desfacerea bucatilor mari din baloturile de paie, care ar putea fi greu de mestecat.
  • Evitarea bucatilor mari de mancare.
  • Hranirea cu morcovi, mere sau alte bunatati, taiate in felii subtiri, care trebuie mestecate.

Tu ce zici?