No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Si caii pot suferi de obezitate!

Ultima modificare: 2012-09-28 | Data publicării: 2010-03-17
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Si caii pot suferi de obezitate!
Surplusul de greutate la cai este o problema la fel de mare ca si in cazul oamenilor. Sa vedem ideile cunoscatorilor, parerile lor si cum putem preveni obezitatea in randul cailor.

Dupa ce oamenii de stiinta au studiat toate problemele legate de surplusul de greutate intalnit la oameni, au trecut la caini si pisici, dar si aceasta tema a fost epuizata. Apoi au trecut la studierea cailor. Numerosi cercetatori cauta motivul pentru care caii se ingrasa rapid, intr-un mod alarmant. Sa fie doar alimentatia de vina?

Cum se masoara valoarea tesutului adipos?

Atat la oameni, cat si la cai putem vorbi de surplus de greutate si obezitate: surplusul de greutate este o varianta mai buna a abdomenului cu tesutul adipos pronuntat. Din acest punct de vedere problema cailor obezi a aparut acum cateva zeci de ani, cand nu existau asa de multe animale supraponderale. Specialistii calculeaza surplusul de greutate prin indicatorul BCS (body condition score) care indica nivelul tesutului adipos, cat si decizia folosirii cantitatilor de furaje consumate. Punctele sunt date dupa o verificare atenta din privire si prin palparea corpului, asadar destul de subiectiv. Indicatorul contine puncte de la 1 la 9, dintre care doar numerele 8 si 9 indica surplusul de greutate.

cal gras
Caii si obezitatea!

Indicele de masa corporala

Ultima cercetare in metoda calcularii Indicelui de Masa Corporala (IMC sau BMI = body mass index) a fost modificata astfel incat calculeaza mult mai obiectiv ponderea cailor plinuti decat daca veti folosi metoda BCS. Calcularea indicelui de masa corporala se face prin masurarea diametrului gatului, lungimea si inaltimea calului, cat si folosind multe alte valori si este calculata cu ajutorul unor ecuatii matematice complicate. Conform cercetarilor tot al doilea cal care nu este crescut pentru sport este supraponderal iar tot al cincilea este gras.

Copita este cea care sufera

Cresterea in greutate si deci depasirea limitei greutatii normale, poate avea repercursiuni grave pentru cal. La caii cu surplus de greutate au fost intalnite mult mai multe probleme la copite, iar boala cea mai des intalnita este laminitis. Aceasta afecteaza copitele din fata in care ligamentele se inflameaza si devin foarte dureroase. In cazuri grave, acestea nu pot fi vindecate, de aceea trebuie prevenita obezitatea in randul cailor.

Stresul oxidativ

Cand calul devine obez atunci metabolismul lui se schimba. In organismul calului obez se produce oxigen reactiv care are rolul principal al functionarii organismului, dar in cantitati prea mari poate dauna celulelor, ajungand la inflamatii, dereglari grave ale metabolismului, cat si la modificari patologice grave. Calul obez este mai expus la bolile de inima, vara sufera mai mult din cauza caldurilor, dar va avea probleme si cu articulatiile.

Cu furaje, fara miscare

Aceste experimente sunt importante deoarece pe langa faptul ca cerceteaza rezultatul, depisteaza si motivele. Motivul obezitatii in randul cailor este o alimentatie incorecta dar poate fi cauzata si de lipsa miscarii. La cei mai multi cai grasi, cercetatorii au descoperit ca meniul lor zilnic este alcatuit din graunte, iar caii duc lipsa totala de miscare. Stapanii acestor animale le indragesc, le ofera furajele obisnuite, neputand fi vorba de suferinta lor.

Asadar, nu irositi viata acestor animale superbe in grajd! Scoateti-le afara, la miscare, la sport, la camp si la galop. Veti observa imediat efectele binefacatoare ale miscarii!

Discuta pe forum despre cai >>>


Tu ce zici?