No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Poneiul islandez

Ultima modificare: 2011-03-07 | Data publicării: 2010-03-05
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Poneiul islandez
Aceasta varietate celebra dupa cele 5 tipuri de mers, provine din Islanda si istoria acestei rase dateaza dinaintea erei glaciare. Dezvoltarea lui ne aminteste de speciile Tarpan si Fiord: primului ii poate multumi pentru viteza sa, celui din urma pentru finete.

Istoric

 

Islanda este o insula situata in cel mai nordic punct al Europei, in apropierea Cercului Polar. In ciuda faptului ca aici clima ar trebui sa fie rece, este relativ echilibrata, dar vegetatia este saraca. Popularea insulei a inceput odata cu venirea colonistilor din Norvegia in anul 874. Colonistii au adus cu ei cai de origine celtica din tundra norvegiana, pe langa care au aparut si ponei din nordul Scotiei si din Insulele Shetland, care mai apoi s-au inmultit. Odata cu intemeierea statului in anul 930, Parlamentul islandez a interzis importul de cai pe insula, astfel incat nici dupa o mie de ani nu s-a reusit producerea vreunei rase straine! Aceasta regula este atat de strict respectata si in zilele noastre, incat daca un cal paraseste insula indiferent de motive, nu se mai poate intoarce acolo niciodata.

 

Intamplari

 

In ciuda conditiilor de trai nefavorabile, efectivul de cai a crescut mult: in anul 1703 erau 2700 de cabaline, iar in anul 1783 erau peste 36.000 de cai inregistrati pe insula. In timpul eruptiei vulcanice din 1783/84, aproximativ 70% din totalul cailor a pierit, dar apoi intr-o perioada relativ scurta de timp, numarul acestora a ajuns la 40.000, de atunci, stabilizandu-se la acest nivel.
Din anul 1920 este tinut un registrul de evidenta al cailor, dar peste tot in lume acest animal este numit ponei islandez, al caror stramosi provin din insula Islanda. Deci, nu arborele genealogic, ci originea calului este criteriul de acreditare a rasei islandeze. A inceput sa fie la moda in Europa in ultimele 4 decenii si de atunci s-a raspandit foarte rapid. La prima vedere este aproape de neinteles ce il face pe acest animal urat, indesat, capos, paros, cu aspect primitiv sa fie atat de popular. Ei bine, nu este niciun alt motiv decat faptul ca are doua insusiri tipice, care sunt caracteristice doar acestei rase.

poze ponei islandez
Ponei Islandez

 

Caracteristici

 

Una dintre caracteristici este adaptabilitatea unica. Nu este deloc pretentios, nici in ceea ce priveste hranirea, nici intretinerea. Traieste aproape oriunde, nu necesita grajduri sau furaje. Hrana si-o scoate si de sub zapada. Cel mult, e necesar sa-i asiguri putina umbra in timpul caniculei din timpul verii. Este antrenat, calit si rezistent la boli. Aceste insusiri valoroase sunt caracteristice, mai mult sau mai putin si altor rase de ponei, dar poneiul islandez este in mod deosebit usor de manuit si de utilizat de catre copii, adulti, incepatori si avansati, fara probleme .
O alta caracteristica: miscarea caracteristica, asa-numita joaca. Aceasta este aproape in exclusivitate caracteristica poneiului islandez. Ordinea pasilor este similara cu felul pasilor, iar de la un tempo foarte lent este capabil sa-si mareasca viteza pana la galop. Daca vrei sa-l compari cu ceva, in sportul uman se poate asemana cu mersul pe jos si cu marsul. Miscarea jucausa este foarte convenabila pentru calaret: nu scutura, trezeste un simt confortabil de leganare si este usor sa calaresti pe acest cal.

cai si ponei poze

 

In secolul vitezei de azi, cand toata lumea doreste sa obtina rezultate in cel mai scurt timp posibil si cu cel mai mic consum de energie, gandeste-te putin: unui calaret incepator ii ia cel putin jumatate de an sa-si insuseasca cel putin elementele de baza ale calariei, astfel incat sa se poata deplasa in siguranta in cele 3 moduri si sa dezvolte acest "simt al calariei" care sa-i ofere si placere. In acest timp, nenumaratele cazaturi, dureri musculare, hurducaturi ingreuneaza procesul de invatare. In contrast cu acesta, sa inveti sa calaresti un ponei islandez dureaza doar atat cat inveti sa mergi pe bicicleta. De la a treia calarie, daca esti incepator,  poti porni in excursii cu un insotitor. Acest cal de rasa nu este naravas, asa ca nu va dori sa scape de tine aruncandu-te din sa. Desi numarul lor este relativ mic si achizitionarea nu e deloc usoara si ieftina, acesti cai si ponei vor deveni in scurt timp foarte populari. Daca ai are deja un exemplar,  vei constata ca intretinerea nu provoaca deloc probleme si datorita rezistentei lor sunt capabili sa transporte chiar si adulti.
Pe langa miscarea lui jucausa, acest cal are o alta trasatura de miscare, asa-numitul mers in buiestru. Spre deosebire de mersul in trap, isi duce picioarele laterale in fata in acelasi timp. Acest mers poate aparea si la alte rase, dar este mai putin frecvent. Pentru calaret este o miscare chiar placuta.

imagini cai si ponei islandez

 

Cum arata poneiul Islandez?

 

Inaltimea liniara pana la greaban este intre 125 si 140 cm, circumferinta pieptului este intre 150-170 cm, iar circumferinta cracului intre 15-17 cm. Capul este mare, pavat, un pic mai greoi, cu linia profilului dreapta, in forma cuneiforma. Osul zigomatic este iesit in afara, ochii sunt usor oblici, destul de mari, datatori de incredere. Are frunte lata, cu par bogat. Urechile sunt mici, aproape se pierd prin chica deasa. Gatul este gros, lung, cu coama foarte bogata, cu taietura gatului larga si profunda. Trupul este relativ lung, spatele musculos, crupa inclinata.
Picioarele sunt subtiri, dar foarte puternice. Pe timpul iernii ii creste blana stufoasa care il protejeaza si de cea mai urata vreme. Poate avea orice culoare, cea mai frecventa este culoarea castanie, neagra sau galbena, dar poate fi si spalacit si pestrit, chiar si culoarea gri este destul de frecventa. Se maturizeaza tarziu, devenind deplin matur doar la varsta de 6 ani.
Inainte de varsta de cinci ani nu este recomandata utilizarea lor pentru reproducere. Posibilitatea exploatarii tarzii a acestora este compensata de folosirea pe durata unei vieti lungi si utile, de o capacitate buna de reproducere, de modestia si blandetea acestora.


Tu ce zici?