No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Poneiul Galez (Welsh Pony)

Ultima modificare: 2010-11-01 | Data publicării: 2010-03-05
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Poneiul Galez (Welsh Pony)
Poneiul Galez este un mamifer foarte vioi, un maestru in executarea miscarilor, fiind perfect pentru calarie. Isi are originea in dealurile si vaile din Wales, cu mult inainte de aparitia imperiului Roman. In ciuda tinuturilor aride in care s-a dezvoltat, rasa a supravietuit, devenind una dintre cele mai cunoscute rase de ponei.

Istoricul Poneiului Galez

 

A ajuns la noi datorita populatiilor celtice care, in secolele de dinainte de Hristos, au migrat in Europa, inclusiv in Wales. Deoarece bastinasii i-au numit pe nou-sositi "welsh" (strain), aceasta denumire a ajuns sa fie atributia si acestor ponei. Caii celtici erau de tip "arab": amestecul acestora cu poneii locali si izolarea  acestora in munti, a rezultat o specie nobila, foarte eleganta de ponei. Mai tarziu, acestia au fost popularizati drept  cai de calarie (Welsh Pony), iar apoi au fost crescuti din hobby.

 

 

poze ponei
Ponei Galez

 

Cum arata?

 

In ceea ce priveste aspectul, poneiul Galez este o specie de cal nobila, araba, cu dimensiuni proportionate. Capul este mic, gatul suplu, bine arcuit. Corpul este musculos, zdravan, pieptul destul de adanc. Picioarele, in comparatie cu alte specii de ponei, sunt destul de lungi. Asadar ,din punct de vedere al structurii, poneiul Galez se aseamana mai mult cu acei cai cu sange cald. Singura trasatura care aminteste de poneii clasici este chisita bogata. In functie de marime, se diferentiaza 2 grupe:

  • varianta cea mai mica si nobila welsh-mountain nu poate depasi 122 cm,
  • iar cel mai mare, welsh-cob, care masoara peste 137 cm, nemaiavand dimensiunile unui ponei.

 

 

poze ponei welsh pony
Welsh Cob

 

 

Acesti caluti se folosesc in sporturile practicate de copii. Din punct de vedere al miscarilor pe care le poate executa, al calariei si al capacitatii de saritura, poneiul Galez este cea mai renumita rasa sportiva.

Discuta pe forum despre cai >>>


Tu ce zici?