No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Poneiul Norvegian "Fjordhorse", calul vikingilor

Ultima modificare: 2010-10-29 | Data publicării: 2010-02-03
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Poneiul Norvegian "Fjordhorse", calul vikingilor
Poneii care au apărut pentru prima dată în Norvegia, proveniţi din specii diferite, se remarcă datorită trăsăturilor specifice, unice. Au capul proporţional cu mărimea corpului, lat şi mare, cu un profil linear. Urechile sunt mici, ascuţite, late la bază. În cele ce urmează vom povesti despre Poneiul Fjordhorse. Având în vedere denumirea rasei în limba engleză, îl putem numi Poneiul Fiordurilor Norvegiene!

Poneii fiordurilor au fost caii vikingilor. În timpul invaziei scoţiene, vikingii şi-au dus caii cu ei, semnele specifice speciei se pot vedea chiar şi astăzi în zonele muntoase ale Scoţiei.

Litoralul vestic al Norvegiei este pământul de origine al poneilor din fiorduri, locul unde aceste mamifere mari au fost aclimatizate şi crescute, în urmă cu 2000 de ani.

 

Poneiul fiordurilor norvegiene


Folosirea sa la cele mai variate treburi din gospodărie, a făcut din acest animal calul de nelipsit, ajutând atât la arat şi semănat, cât şi la cărat diverse materiale pentru agricultori. În secolele IX-X, poneiul fiordurilor norgeviene era închiriat si, ulterior, folosit în concursuri sportive unde a făcut faţă cu brio, inclusiv în competiţiile cu sărituri.

 

Cum arată poneiul Fjordhorse?

 

 

ponei norgevian

 


Diferit de toate celelalte rase de ponei, acesta este unic la înfăţişare. Capul este proporţional cu mărimea corpului, lat şi mare, cu un profil linear. Urechile mici, ascuţite sunt late la bază. Are ochii mari, prietenoşi. Se evidenţiază prin coama ce stă dreaptă, în sus - pe care şi vikingii o tundeau - pe mijloc are o dungă neagră, pe cele două margini este albicios. De obicei, coama este tăiată la o lungime de 10-15 cm şi este uşor arcuită pentru a întregi aspectul gâtului.

 

Poneiul: esenţă tare în sticluţă mică!

 

Gâtul îi este scurt, musculos şi drept. Un adult ajunge la înălţimea de 133-144cm, şi poate atinge o greutate de 350-500 kg. Trunchiul este rotunjit în zona abdomenului, coada este frumoasă şi voluminoasă iar în privinţa picioarelor, să spunem doar că Poneiul Fiordurilor Norvegiene ar putea participa la cele mai ambiţioase competitii sportive. Şi asta deoarece are picioarele puternice, masive şi drepte. Copitele sunt sănătoase şi uşor de îngrijit. Are părul de o culoare pală, deschisă dar se poate întâmpla să fie şi în nuanţe de gri sau auriu. De cele mai multe ori, coada îi iese în evidenţă prin culoarea argintie.

Este un cal dur, rezistent, cu o durata lungă de viaţă. Prietenos, calm şi uşor de mânuit, poneiul poate fi întâlnit în toată lumea. În România poate fi întâlnit mai ales în cluburi de călărit.


Tu ce zici?