No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Ingrijirea cailor in timpul iernii

Ultima modificare: 2010-03-06 | Data publicării: 2010-03-05
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Ingrijirea cailor in timpul iernii
Nu doar oamenii devin victimele frigului din timpul iernii, dar chiar si caii pot ingheta in grajdurile neincalzite. Ii puteti proteja asigurandu-le o hrana imbelsugata si obisnuindu-i cu temperaturile scazute. Citeste cateva recomandari de care trebuie sa tii cont pentru a-ti proteja calul pe timpul iernii

Noptile geroase si zilele aspre de iarna afecteaza orice fiinta vie, iar caii nu fac exceptie de la regula. Totusi, unele persoane sunt ferm convinse ca aceste animale superbe si puternice suporta orice, chiar si o temperatura de -20 de grade. Fara indoiala, caii suporta bine frigul, dar numai daca le asigurati conditiile prielnice. Asemenea tuturor vietuitoarelor cu sange cald, in caz de foamete si frig, nici macar caii nu rezista la inghet!

Pregateste calul pentru iarna!

Organismul calului trebuie sa se pregateasca din timp pentru zilele geroase de iarna. Pentru asta, trebuie sa le asigurati o hrana imbelsugata si de buna calitate si sa-i obisnuiti cu temperaturile din ce in ce mai scazute. Adica, inseamna ca trebuie sa le asigurati aceleasi conditii in care traiesc si toamna. Astfel, treptat, se adapteaza frigului: calului ii creste parul, care il protejeaza de frig si se imbunatateste si circulatia sanguina.

poze cu cai in zapada
Ingrijirea cailor pe timpul iernii

Parul poate creste chiar si in cazul cailor neglijati, neingrijiti, insa acesta nu devine prea des si nu-si indeplineste functia protectoare. Parul unui cal sanatos, bine hranit nu creste foarte mare, insa se indeseste!

Cu stomacul plin, calul e mai fericit si mai puternic

O alimentatie bogata este absolut necesara. In lipsa hranirii suficiente, circulatia sanguina a unui cal slab incetineste si duce la racirea partilor lipsite de musculatura, iar intr-un final, la inghet. Nici sistemul imunitar al unui cal tinut in conditii neadecvate, nu este destul de puternic, astfel animalul poate ceda mult mai usor.
Oamenii tind sa compare caii cu propria lor persoana: cred ca, la fel ca si in cazul nostru, caii racesc de la picioare. Insa copitele cailor au o structura speciala a carei circulatie sanguina impiedica patrunderea frigului in picioare. Nu doar dragostea trece prin stomac, ci si caldura si sanatatea!

cal care alearga prin zapada
Caii si miscarea!

 

Baza unei conditii bune

Ca o concluzie, pregatirea cailor pentru iarna, nu inseamna sa astupati gaurile de la geamul grajdului, ci sa le asigurati o alimentatie adecvata, atat cantitativ, cat si calitativ. Pe langa orz si ovaz, furajul poate sa contina o cantitate mai mare de porumb decat de obicei. Totodata, incercati sa inlocuiti si furajul de vara cu sfecla de zahar, morcovi, sfecla rosie, dovleac si mere. Vitaminele si mineralele din aceste produse ii vor asigura o stare optima de sanatate!

cal galopand
Caii au nevoie de multa miscare!

Caii au nevoie de miscare!

O alimentatie potrivita asigura o conditie fizica buna, astfel ca nu mai trebuie sa va faceti griji in privinta frigului. Singurul lucru de care mai trebuie sa aveti grija e ca animalul sa aiba destul loc in grajd, sa se poata intoarce fara griji pe ambele parti. Pot aparea probleme in cazul in care calul este tinut intr-un loc calduros, prost aerisit, de unde este scos in frig, la plimbare, din cand in cand. Diferentele mari de temperatura nu sunt tolerate nici macar de un armasar foarte bine hranit si ingrijit!
In timpul iernii, din cauza parului bogat, corpul calului se usuca mai greu, ceea ce inseamna ca inainte de a-l inchide in grajd trebuie sa-l lasati 15 minute sa se plimbe pentru a se putea usca. In timpul plimbarilor, mai ales daca este pus la caruta, calul transpira.

 

Discuta pe forum despre cai >>>


Tu ce zici?