No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Hidroterapia pentru cai

Ultima modificare: 2010-11-19 | Data publicării: 2010-08-18
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Hidroterapia pentru cai
Hidroterapia este o forma de tratament care ajuta la scaderea intentitatii durerilor articulare si a problemelor musculare. Ea este folosita ca metoda de tratament mai ales in cazul cailor de curse, care sunt foarte solicitati. Exista spatii special amenajate, in care caii pot beneficia de acest tratament.

Acest tratament reprezinta o varianta relativ ieftina si eficienta, pentru a-ti ajuta calul sa isi revina in urma unei accidentari. De cele mai multe ori, este folosit pentru a vindeca durerile de picioare si cele musculare, insa isi pastreaza eficienta si in cazul altor probleme de sanatate.

Hidroterapia vindeca afectiuni ale cailor precum cele care rezulta in urma castrarii, afectiunile ligamentelor si vanataile. Aceasta metoda de tratament a devenit in ultimii ani atat de populara, incat multe grajduri sunt prevazute cu bazine, in acest scop.

Durerile articulare pot cauza probleme foarte serioase cailor; hidroterapia amelioreaza situatia in decurs de cateva zile. Asociata cu medicamentele este si mai eficienta.

Un alt scop pentru care este folosita este alinarea durerilor musculare. In urma acestor sedinte, se reduc inflamatiile, iar flexibilitatea muschiului creste.

 

Hidroterapie in aer liber
Hidroterapie in aer liber

 

Spa ecvestru pentru caii cu probleme musculare


Un spa ecvestru este similar cu un Jacuzzi pentru oameni. Acesta ofera un bazin din fibra de sticla umplut cu apa rece sarata, pentru a reduce febra musculara. Arata exact ca un grajd, insa este dotat cu bazine care permit scufundarea pana la nivelul trunchiului calului.

Desi aceasta metoda de tratament este folosita in special pentru caii de curse, ea poate fi implementata cu succes si in cazul celorlalti cai. Problema apare atunci cand vine vorba de costuri: multi crescatori nu-si pot permite astfel de bazine.

 

Metode de hidroterapie


Chiar daca proprietarul unui cal nu isi poate permite sa plateasca pentru sedinte specializate, poate chiar el aplica acest tratament animalului relativ usor: tot ce trebuie sa faca este sa foloseasca un furtun si sa directioneze jetul de apa catre locul inflamat sau pe portiunea afectata de febra musculara, ceea ce va ajuta la circulatia sangelui in zona respectiva, grabind astfel refacerea.

Exista si unele grajduri care ofera o solutie oarecum rudimentara tratamentului clasic si anume trecerea calului printr-o incapere unde sunt directionate asupra sa jeturi de apa in zona picioarelor. O alta varianta a acestui tip de tratament este folosirea unui burete imbibat cu apa rece sarata, care sa maseze zona afectata.

 

Avertizari in privinta acestui tip de tratament


Chiar daca poate ajuta foarte mult animalul in refacere, este extrem de important ca proprietarii sa inteleaga ca hidroterapia nu este mereu cea mai indicata metoda de tratare a unei afectiuni, iar daca este incorect folosita, poate chiar duce la accentuarea unor probleme de sanatate. Spre exemplu, nu este indicat sa directionezi jetul de apa direct pe o portiune invinetita.

 

Hidroterapia nu este indicata in astfel de cazuri:

  • rani sangerande deshise;
  • transpiratie intensa;
  • infectii cauzate de unele ciuperci;
  • febra crescuta;
  • respiratie inceata.

Hidroterapia folosind furtunul


Atunci cand folosesti un furtun pentru a ii face calului hidroterapie, este indicat sa folosesti o duza care sa permita jeturi reglabile. Nu aplica jetul de apa direct pe zona afectata, decat daca veterinarul isi da acceptul, deoarece presiunea apei poate cauza si mai multe leziuni musculare. Utilizeaza, in schimb, un jet de apa asemanator unui spray. Hidroterapia functioneaza cel mai bine atunci cand se concentraza asupra unei anumite zone. Spre exemplu, este indicata tratarea separata a membrelor inferioare, a celor superioare, a umerilor si a soldurilor, pentru ca tratamentul sa aiba cu adevarat efect.

 

Hidroterapie cu ajutorul unui furtun
Hidroterapia se poate face si cu ajutorul unui simplu furtun

 

O sedinta de hidroterapie are o durata optima de 10-15 minute; insa, daca aceasta tine mai putin de 5 minute, nu va avea niciun efect asupra animalului. In timpul tratamentului, pastreaza o distanta de 1-2 metri de cal, in cazul in care acesta reactioneaza negativ.


Tu ce zici?