No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cum vad caii?

Ultima modificare: 2010-10-14 | Data publicării: 2010-03-05
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cum vad caii?
Calul, ca animal de prada, are nevoie de un camp vizual cat mai mare pentru detectarea pericolelor care vin din toate directiile. Cum vad de fapt caii?

In timp ce paste, calul are o privire de ansamblu a imprejurimilor doar printr-o mica intoarcere a capului. Ochii sunt situati pe ambele parti ale capului, deci campul sau vizual este foarte larg, insa el vede cu ambii ochi doar o suprafata din fata sa in forma de V, fiind astfel capabil sa masoare distanta. Zonele laterale le vede cu un ochi. Desi in aceasta situatie vederea nu este atat de agera, detecteaza si cea mai mica miscare.

 

Vazul clar ii confera calului siguranta

 

Caii se sperie foarte usor daca ceva se misca brusc in apropierea lor intrucat vad ca ceva se misca, dar nu stiu ce este si cat de departe se afla. Prin urmare, isi intorc in acea directie ambii ochi si examineaza. Omul este capabil sa vada atat obiectele apropiate, cat si pe cele indepartate. Acest lucru este posibil, deoarece muschii ce sesizeaza miscarea schimba curbura lentilei, astfel incat lumina care intra in interiorul ochiului deseneaza totdeauna o imagine fidela pe retina. Pentru cai, acest lucru este mai putin posibil deoarece muschii ochiului care sesizeaza miscarea nu sunt suficient dezvoltati. Natura a compensat acest dezavantaj prin faptul ca distanta dintre retina si obiectiv nu este aceeasi peste tot.

 

 

cum vad caii
Schema 1. Vederea in spatiu a unui cal

 

 

Odata cu ridicarea sau coborarea capului, calul este capabil sa dirijeze radiatiile luminoase in diferite puncte ale retinei, astfel putand sa modifice claritatea imaginii. Cu cat calul priveste obiecte mai indepartate, cu atat trebuie sa ridice capul mai mult. De aceea, este esential sa aiba o vizibilitate clara, ceea ce presupune miscarea libera a capului si a gatului! Deseori, restrictia excesiva de miscare il panicheaza. Acesta este un motiv pentru care calul lupta uneori in mod special pentru ... capul sau.

Caii percep si culorile diferit fata de un om! Ei vad culori, dar spectrul acestora este mai restrans. Se pare ca cel mai bine pot vedea galben, portocaliu si rosu, dar pot distinge si verdele, insa au probleme cu distingerea culorii albastre.
Caii vad ca si oamenii daltonisti, deci este dificil pentru ei sa faca distinctia intre rosu si verde. Pentru cabaline, lumea se desfasoara, mai mult sau mai putin, in culori albastre, galbene sau gri.

 

 

receptorii vizuali ai calului
Cum vede efectiv un cal

 

Receptorii magici

 

Mamiferele au doua tipuri de receptori de lumina: celule in forma de bastonas si celule in forma de cep. Bastonasele subtiri, extrem de sensibile sunt responsabile cu perceperea luminii si a intunericului, de aceea animalele sunt mai active in amurg sau in timpul noptii. Cabalinele au de 20 de ori mai multe celule in forma de tija decat celulele in forma de cep, astfel vad mult mai bine pe intuneric decat omul. Datorita stratului reflectorizant din spatele retinei, vad aproape la fel de bine ca si bufnitele. Cu toate acestea, ochii calului se adapteaza mai greu la alternanta rapida a luminii si a umbrelor. Acesta este motivul pentru care multi cai se feresc sa mearga intr-o remorca sau o incapere intunecata.

 

 

hipism
Hipism

 

La ce sunt bune celulele-cep?

 

La distingerea culorilor, numarul mai mic de celule-cep prezente este mai important. Acestea absorb mai multa lumina albastra, rosie sau verde. Un animal, cu cat are mai multe celule-cep si o paleta mai mare de culori, cu atat spectrul de captare a luminii este mai larg. Oamenii si maimutele poseda toate cele 3 tipuri de celule-cep, de aceea spunem ca au vedere tricromata. Pot distinge mai multe nuante de culori decat calul care este dicromat, pentru ca are doar doua tipuri de celule-cep.

Discuta pe forum despre cai >>>


Tu ce zici?